Tervezze meg saját házát

Smart home: avagy minden, amit az okosotthon rendszerről tudni érdemes

Egyre több helyen olvashatunk az okosotthon rendszerekről, legyen szó akár a rezsi csökkentéséről vagy a lakók életének könnyebbé tételéről. De valóban ilyen hatékonyak az okosotthonok? És egyáltalán: mitől számít egy otthon „okosnak”?

A cikkben megmutatjuk, hogyan kombinálható a technológia a fenntarthatósággal és hogyan is működik ez a gyakorlatban.

 

Mi az az okosotthon?

Sokan félreértik az okosotthont, mint fogalmat. Attól ugyanis, hogy okoslámpáink, okostévénk vagy épp okoshűtőnk van, az otthonunk még nem lesz az. Az okosotthon ugyanis egy komplex rendszer, amelynek van egy központi vezérlőegysége (ha úgy tetszik „agya”), ami az egész szisztémát működteti.

Sőt, a rendszer képes tanulni, és felvenni a napi rutinunkat, a kinti hőmérsékletet és ez alapján finomhangolni a lakás működését. Mindezt úgy, hogy közben az otthonunk még fenntarthatóbb is lesz.

 

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Gondoljunk csak bele abba, hogy nyáron milyen kellemetlen, amikor éjszaka izzadva forgolódunk az elviselhetetlen a hőségtől, reggel pedig fáradtan, nyúzottan kelünk.

Ezzel szemben egy okosotthonban a zsaluziákat úgy képes irányítani a rendszer, hogy a délutáni nap a lehető legkevésbé süssön be, éjszaka pedig automatikusan bekapcsolja a klímát.

Ha pedig éjszaka ki kell mennünk a mosdóba, a rendszer automatikusan érzékeli, és lágy, szemkímélő fénnyel mutatja nekünk az utat a fürdőszobáig.

Amikor elmegyünk fürdeni, nem kell percekig folyatni a vizet, hogy felmelegedjen, utána pedig azzal játszani, hogy eltaláljuk az ideális hőmérsékletet. Az okosotthon központi egysége ugyanis mindennel összekötve tudja, milyen időintervallumban fürdünk, melyik az a vízhőmérséklet, amit leginkább kedvelünk, és előmelegíti az elektromos bojlert.

De olyan, teljesen hétköznapi dolgokat is programozhatunk, mint az automatikusan le-és felkapcsoló lámpák (így nem hagyjuk többé égve egyik szobában sem fölöslegesen).

Ha épp nyaralunk, és nyitva felejtettük az ablakot, a telefonon pedig látjuk, hogy az otthonunk környékén esik az eső, a rendszer automatikusan bezárja őket. Ezeket az egyszerű, de nagyszerű funkciókat pedig még a végtelenségig lehetne sorolni attól függően, hogy kinek milyen kívánalmai, preferenciái vannak.

 

Az okosotthon előnyei

A fentiek alapján nézzük is meg kicsit részletesebben, milyen tényleges előnyei is vannak egy okosotthonnak.

 

Fenntarthatóság és olcsóbb rezsiköltség

Nem nehéz észrevenni, hogy ez a rendszer sokkal fenntarthatóbb, és ezzel együtt sokkal alacsonyabb rezsiköltséggel is bír, mint egy hagyományos otthon.

Hiszen a vizet akkor fűti fel, amikor szükség van rá, a lámpákat maguktól lekapcsolja a vezérlőegység. Nyáron az okos módszerekkel (automatizált zsaluziák, nyílászárók) hatékonyabbá tehetjük a lakás hűtését, míg télen a fűtést (például azzal, hogy az okostermosztát azt a helyiséget fűti fel, ahol a legtöbbet tartózkodunk).

 

Időt takaríthatunk meg

Gondoljunk csak bele, mennyi unalmas, repetitív munka van a házban és a ház körül, amit automatizálni lehetne. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen az okosotthon nem fogja kiteregetni helyettünk a ruhákat (még), de nagyon sok apró tevékenység van, amellyel időt spórolhatunk.

Ilyen például az ablakok becsukása vagy épp kinyitása, a redőny fel-és leengedése, a villanyok le-és felkapcsolása, a felesleges idő, amit a forró vízre várva töltünk satöbbi. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa: ha összeszámoljuk, mennyi ilyen apróbb napi rutin van, akkor bizony könnyen lehet, hogy egy okosotthon akár napi fél-1 órát is spórol nekünk.

 

Érdemes átgondolni az építkezést

Ha építkezünk vagy épp felújítunk, akkor igencsak érdemes átgondolni, hogy egy okosotthon rendszert építsünk ki, hiszen ez a jövő. Így később már nem kell az átalakítással bajlódnunk, ha ilyet szeretnénk.

Az okosotthon rendszerket pedig a SIP paneles technológiával épült házakkal is remekül lehet kombinálni. Az ECO házak egyébként is rendkívül alacsony rezsiköltséggel működtethetőek, hiszen az EPS mag és az OSB-3 együttesének U-értéke legalább 0,10 W/m²K, vagy ennél kedvezőbb. (Egy passzívház U-értéke, összehasonlításképpen 0,15 W/m²K.)

Mielőtt építkeznénk, és szeretnénk integrálni a gyorsotthonunkba az okosmegoldásokat, érdemes átgondolni, hogy mik az igényeink, kívánalmaink, mit szeretnénk implementálni és mit nem.

A lehetőségek tárháza ugyanis végtelen.

 

Szakemberként úgy látjuk, hogy az építkezés jövője egyértelműen a SIP panelekből épült gyorsház, az okosotthon pedig néhány év múlva szintén olyan alap lesz, amivel minden új építésű ház rendelkezni fog. Ha tehát most invesztálunk egy ilyen technikai kombinációba, akkor a jövőbe fektetünk be.

 

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top