Tervezze meg saját házát

Hogyan használd ki a zöld hitelt, 5%-os áfát, és a CSOK-ot?

Manapság nincs egyszerű helyzetben az, aki építkezni szeretne. A (kis túlzással havi szinten) dráguló építőanyagokkal, valamint a szakemberek hiányával kénytelenek vagyunk mind kivitelezői oldalról, mind magánszemélyként megküzdeni.

Épp ezért, ha az ember új házat szeretne magának építtetni, minden lehetséges támogatást szeretne igénybe venni.

Hogy megkönnyítsük a tájékozódást úgy gondoltuk, hogy összeállítunk egy hasznos útmutatót azokról a kedvezményes támogatásokról, hitelekről, amelyeket igénybe vehetsz akár az ECO házainkhoz is.

Kezdjük is mindjárt a népszerű zöld hitellel!

 

Mi az a zöld hitel?

A zöld hitel 2022-től elérhető a belföldi magánszemélyek számára. Az egyik legnagyobb előnye, hogy kedvezményes, mindössze 2,5%-os, fix kamatozású, a teljes futamidőn keresztül.

Fontos tudnivaló, hogy a minimum és a maximum futamidő 5, illetve 25 év lehet, valamint összesen maximálisan 70 millió forintos hitelösszeg igényelhető (a zöld hitellel 55 millió plusz a CSOK hitellel 15 millió).

Mivel a célja az, hogy a magyarországi ingatlanok minél fenntarthatóbbak és környezetkímélőbbek legyenek, így természetesen több feltételnek is meg kell felelni az igénylés során.

 

Milyen feltételekkel igényelhető a zöld hitel?

Fontos kiemelni, hogy csak és kizárólag új lakás vagy új ház vásárlására, illetve építésére (valamint félkész ház megvásárlására, annak befejezésére) használható fel a hitel. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a meglévő épület fűtéskorszerűsítését nem lehetséges megvalósítani ebből a hitelből.

A másik fontos kritérium, hogy alacsony (legalább BB-s energetikai besorolású) házat lehet finanszírozni a kölcsönből.

Ezenkívül a hitel folyósításával vállalni kell, hogy legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban élünk (tehát nem adhatjuk el, valamint nem adhatjuk ki albérletbe sem ezen idő alatt).

 

A zöld hitel előnyei

A néhány sorral feljebb említett előnyön kívül természetesen még számos pro érvet tudunk felsorolni a zöld hitel mellett. Ilyen például, hogy gyermektelen, egyedülálló magánszemélyek is felvehetik, akik egyéb esetben csak lakáshitelre lehetnének jogosultak.

A zöld hitel törlesztője pedig jóval a piaci kamatozású hitel alatt van. (Amennyiben csak a THM-et nézzük már az is beszédes: a legkedvezőbb konstrukciók a cikk írásakor 5,49%-tól indultak, szemben a fent említett 2,5%-os, végig fix THM-el.)

Nézzünk is egy példát!

 

Amennyiben 20 évre vennénk fel 30 millió forintot, végig fix kamatozással, úgy egy piaci lakáshitel esetén, 5,67%-os THM-et feltételezve a havi törlesztő 206.802 forint lenne, az összes visszafizetendő összeg pedig 49.639.080 forint.

Ezzel szemben a zöld hitel törlesztőrészlete 158 971 Ft, a teljes visszafizetendő összeg pedig 38.153.008 forint, vagyis több mint 10 millió forintot lehet spórolni ezzel a konstrukcióval. 

Amennyiben viszont házastársunkkal gyermekeket tervezünk, úgy érdemes inkább a zöld hitel mellé CSOK-ot is igényelni.

 

A zöld CSOK hitel

A zöld hitel mellé igényelhető kedvezményes CSOK hitel is.

A CSOK hitel keretén belül a kétgyermekes családok maximálisan 10, a háromgyermekesek pedig legfeljebb 15 millió forinthoz juthatnak kamatmentesen hozzá. Itt azonban a feltételek már némileg bonyolódnak.

A CSOK hitelt meglévő gyermekek után (a várandósság 12. hetétől számítva) is lehet igényelni, ugyanakkor feltétel, hogy a házaspár legalább egyik tagja 40 év alatti legyen. Természetesen előírás a büntetlen előélet mindkét fél részéről, ahogyan a NAV köztartozás-mentesség is.

A TB jogviszonyra vonatkozóan (amelyről egyébként sokszor megfeledkeznek az igénylők), az előírások:

  • kétgyermekes zöld CSOK hitelhez minimum 180 napos folyamatos,
  • háromgyermekes hitel igénylése esetén legalább 2 év folyamatos jogviszony szükséges.

További kedvezményt adhat azonban az új lakás építésénél az 5%-os áfa is.

 

5%-os kedvezményes áfa a generálkivitelezésre

2021 január elsejétől azon új építésű ingatlanok esetén, ahol az építési engedélyt legkésőbb 2022.12.31-ig véglegesítették 5%-os áfával állítja ki a számlát a generálkivitelező, a 27%-os áfa helyett.

Azonban amit fontos tudni, hogy az anyagköltségről szintén 5%-os áfás számlát állít ki, és amennyiben CSOK-kal építkezünk, úgy ezt az 5%-os áfát is visszaigényelhetjük.

Ezeket a kedvezményeket pedig felhasználhatod a Király házak építéséhez is, hiszen környezetbarát ECO házakat építünk, ráadásul akár 4-6 hónap alatt kulcsrakészen átadjuk.

A részletekért kattints az oldalunkra, és kérd a részletes árajánlatunkat!

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top