Tervezze meg saját házát

A SIP panel (HÉT Tábla) előnyei és hátrányai

Hazánkban is egyre inkább elterjedt megoldásnak számít a SIP panel. A panel segítségével ugyanis gyorsan megvalósítható az energiatakarékos és egyben környezetbarát épület (vagyis az ECO ház).

De vajon mik a SIP panel előnyei és hátrányai?  A cikkben górcső alá vesszük, mit érdemes tudni a technológiáról

 

Mi az a SIP panel?

A SIP panel egy mozaikszó, mely a Structured Insulated Panel angol  kifejezésből ered. Magyarul ezt hőszigetelt építési táblaként (röviden HÉT néven) szokás emlegetni, de fontos, hogy mindkét elnevezés egyazon technológiára utal.

Lényege, hogy rétegelt lemezek, jellemzően OSB közé közé szigetelőtöltetet helyeznek (ez lehet EPS, XPS, vagy PUR), amelyet aztán tűzálló ragasztóval illesztenek össze. A korszerű technológiának hála a végeredmény egy rendkívül erős, energia-és költséghatékony épületrendszer.

A SIP paneleket padlóknál, falaknál és tetőszerkezetek kialakításánál egyaránt használhatjuk, így szinte bármilyen épületszerkezetnél alkalmazható.

Többek között:

  • családi házak,
  • ipari és kereskedelmi épületek,
  • garázs,
  • vagy nyaraló kialakítása esetén is tökéletes megoldást nyújtanak.

 

A SIP panel előnyei

Most,hogy megismertük a SIP panelt, nézzük meg milyen előnyei és hátrányai vannak. Kezdjük is az előbbivel!

 

#1 Gyorsan elkészíthető kivitelezés

A SIP panelek egyik talán legnagyobb előnye a gyorsaságban rejlik, ugyanis a helyszínen a paneleket voltaképp úgy rakják össze, mint a LEGO-kockákat.

A HÉT táblák alkalmazásával a helyszínen végzett építési idő általában harmad annyi ideig(!) tart, mint a hagyományos építőanyagok használata esetén.

Az építési folyamat során több (pozitív értelemben vett) sablonszerű folyamatot használunk.

Ezek pedig mind-mind hozzájárulnak a projekt gyorsabb kivitelezéséhez, amiből kifolyólag az építési idő és a munkálatok befejezési ideje jóval könnyebben meghatározható.

 

#2 Alacsony rezsiköltség

A SIP panelek másik nagy előnye, hogy csökkenti a fűtési költségeket. Ennek oka a feljebb már említett EPS szigetelés, melynek szilárd magja biztosítja az épület egyenletes felmelegedését, továbbá minimalizálja a hideg foltok kialakulásának esélyét.

A hőszigetelt építési táblák tehát rendkívül magas hőteljesítményt nyújtanak.

A szigetelés polisztirol (EPS) magjának és az OSB-3 együttesének U-értéke (hőátbocsátási tényező) legalább 0,10 W/m²K, mely akár még ennél is kedvezőbb lehet.

Összehasonlításképpen: a passzívház U értéke 0,15 W/m²K.

Épp ezért, főleg az elszálló energiaárak, valamint a klímaváltozás árnyékában amennyire csak lehet, minimalizálni kell a hőveszteséget. A SIP panelek erre kiváló megoldást jelentenek, ami éves szinten is meglátszik majd az alacsony fűtési költségeken.

 

#3 Minimális hőveszteség

A jó minőségű épületfa magszerkezetnek  köszönhetően nincs többé levegőszivárgás, huzat a zárt nyílászáróknál.

Ugyanis, mint tudjuk, a hőveszteség egyik legfőbb oka a rossz hőszigetelés.

A SIP panelből készült épületek azonban kiemelkedő légtömörséget biztosítanak.

Mindezt olyannyira hatékonyan teszik, hogy elengedhetetlen egy produktív szellőző rendszer telepítése az optimális beltéri környezet kialakításához. A fűtésmegtakarítás fokozásának érdekében, gépészmérnökeink, a hővisszanyerős szellőztető rendszerek  mellett teszik le voksukat.

 

#4 Környezetbarát megoldás, minimális építési hulladékkal

Egy SIP panelből épült gyorsház igazán környezetbarát megoldást jelent, hiszen a hőszigetelő panelek fából készülnek, amelyek telepített, gondozott ültetvényekből származnak.

A fát pedig zöld építőanyagnak tekintik, mivel oxigént termelnek és eltávolítják a szén-dioxidot a légkörből. Tulajdonképpen a fa az egyetlen valóban megújuló építőanyag.

A panelek polisztirol (EPS) szigetelőmagja pedig valódi, „mindenmentes” anyag, mely nulla ózonréteg-lebontási és alacsony globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkezik.Az EPS hab előállítás környezeti lábnyoma csupán egyötöde a kőzetgyapoténak.

Mivel a hőszigetelő panelek előállítása gyári környezetben történik, így szinte nulla hulladékot és veszteséget eredményez az építés helyszínén. Ezáltal rengeteg, felesleges költségtől kíméljük meg magunkat megrendelőként, ráadásul környezetkímélő is.

 

#5 Költségkímélő megoldás

A fejlett szigetelési technológia révén a SIP épületrendszereknek esetén kiküszöbölhető például az üregszigetelés, illetve annak extra költségei. Mindezek mellett a SIP házak nem igényelnek például sűrű szarufákat, amellyel jelentős költséget takaríthatunk meg.

Az ilyen, és ehhez hasonló építési módszerek miatt a SIP panel választása igazán költségkímélő alternatíva.

 

#6 Megnövelt alapterület

A SIP panelből készült épületrendszerek tetőtere, padlástere rendkívül egyszerűen és sokoldalúan kialakítható.

A SIP ház kisebb falvastagságú, mint egy azonos U-értékű, téglából készült falszerkezet. Ennek eredménye, hogy sokkal nagyobb lesz a belső tér. De mit is mondanak a számok?

Egy tégla építésű ház, melynek U-értéke 0,15 W/m²K, 38-as  tégla + 22 cm EPS hőszigetelésből és a vakolatból áll, ami 50-es falvastagság.

A SIP panel ezzel ellentétben 17 cm-es EPS SIP panelből és egy + 10 cm EPS hőszigetelésből, valamint vakolatból áll, tehát mindösszesen 27 cm-es a falvastagság.

 

#7 Egyedi elképzelések alapján is kialakítható

Amennyiben már megvan az álomházunk tervrajza (mégha csak skiccen is), egyszerűen implementálhatjuk az ötletet. A tervrajz alapján ugyanis egy innovatív, 3D CAD szoftver segítségével a hőszigetelt építési táblák könnyedén tervezhetők és illeszthetők a legkülönbözőbb épületszerkezetek megalkotásának céljából.

Így a legegyedibb elképzelések sem szabhatnak határt a SIP panel számára.

 

#8 Minimális hőhíd

A hőszigetelt építési tábla modulokat az összeállítás során egy-egy, mini panellel, és integrált fa oszlopokkal szereljük.

Ez nagymértékben javítja a konstrukció hőhatékonyságát a hagyományos favázas szerkezetekkel és a szálas szigeteléssel ellentétben. Ez utóbbi esetben ugyanis jellemző a szigetelőanyag (például a kőzetgyapot) szilárdságának csökkenése az élettartam során.

A robusztus SIP panelek ezzel szemben masszív, strapabíró felületet biztosítanak a további elemek rögzítéséhez, pl. a radiátorok és a konyhai egységek felfüggesztéséhez. A SIP panel technológia esetén tehát, nincs szükség további faanyagra ahhoz, hogy bármit a falra szerelhessünk.

 

#9 Könnyű módosítani

Átépítésnél csak a villany-, és víz vezetéket kell szükség szerint bontani és áthelyezni, a válaszfalakat, gond nélkül áthelyezhetjük. Ugyani, például egy szeglemezes tető esetében, csak a főfalakra támaszkodik a tető.

 

#10 A SIP házak értékállóak

Végezetül: a SIP panelekből készült házak a fent említett okok miatt rendkívül idő-és értékálló befektetések.

Most, hogy górcső alá vettük az előnyöket, nézzük, mik a SIP panelek hátrányai.

 

A SIP panelek hátrányai

Nézzük meg tehát, milyen érvek szólnak a SIP panelek ellen, hiszen az éremnek mindig két oldala van.

 

#1 A panelek gyártásához magasan képzett szakemberekre van szükség

A SIP panelek gyártása rendkívül precíz és pontos körülmények között történik. Ahhoz, hogy minden tökéletesen illeszkedjen, magasan képzett szakemberi gárdára van szükség.

Ez a hátrány azonban inkább a kivitelezőket érinti, semmint a beruházókat vagy vásárlókat, azonban mindenképp említésre méltó.

 

#2 Ügyelni kell, hogy a nedvesség okozta károkat minimalizáljuk

Szintén a kivitelezők dolga, hogy gondoskodjanak a megfelelő szellőzésről. Lévén, hogy egy faszerkezetű épületről van szó, különösen fontos, hogy tulajdonosként mi is rendszeresen szellőztessünk, és optimális szinten tartsuk a páratartalmat (ez nagyjából 60% körüli).

 

#3 Nem mindenhova ajánlott

A SIP ház nem való mindenhová: különösen ártérben helyezkedő telkekre nem ajánlott HÉT táblából készült házat építeni.

 

Szeretnél még hasonló témában olvasni? Akkor ajánljuk figyelmedbe a SIP házakról szóló, 25 leggyakoribb kérdést tartalmazó cikkünket.

 

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top