Tervezze meg saját házát

Hogy készülnek az ecoházak?

Közel 10 perces videóban számolt be egyik építkezésünkről a Zöld 25 című műsor a Viasat6 csatornán. A riportban az egyre népszerűbb ECO házakról kérdezett Molnár Henrietta és a Clicwall falburkoló elemről is esett szó.

Mi az a HÉT Tábla?

A Hőszigetelt Építés Tábla (HÉT Tábla) két OSB3 építőipari minőségű lapból, hőszigetelő habból égéskésleltető adalékkal, speciális ragasztással és préseléssel előregyártott építőpanel.

Miért kedveltek az ecoházak?

Hosszútávú építkezésben gondolkodva választhatjuk az ECO  házakat, amelyek egyre inkább kedveltek és elterjedtek az elmúlt évek trendjei alapján Nyugat-Európa mellet már Magyarországon is. A hagyományos építkezésekhez képest jelentősen rövidebb idő alatt készülnek el ezek a házak, sőt a helyszínen nulla,igen semmi hulladék nem képződik, így a szemét elszállítása sem fog nem várt költséget jelenteni

Építkezés méretek

Ahogy a videóban is elhangzik a kisebb (pl. 27 m²-es) mérettől egészen akár a többszintes társasházakig alkalmas építkezésre a Hőszigetelt Építési Tábla (HÉT Tábla). Semmi akadálya annak sem, ha egy melléképületet szeretnénk építeni, ahogy akár a meglévő házunk bővítése sem jelent akadályt.

Hogyan készül?

Az előregyártott panelekből készített házak elemeit (SIP panel) itthon, Magyarországon Budapesten gyártjuk. Két OSB lap közé egy speciális polisztirol hab és ragasztó kerül, majd préseléssel jön létre az adott elem. A méretezését az építészek, statikusok  illetve a gépészek végzik. Gyártás után az elkészült elemeket a helyszínre szállítjuk, majd megkezdődhet a ház összeszerelése.

Mik az ECO házak előnyei?

Az egyik legfontosabb előnye az építkezés gyorsasága mellett – a logisztikának és a felépítésnek köszönhetően –  a rárakódott építési, daruzási és anyagmozgatási költségek elmaradása. A házak összeszerelése rendkívül gyors. Egy 120 m²-es ház falainak felállításához 3 órára van szükség, amit mindössze 4-6- fős csapattal már többször teszteltünk.

Fenntartása

A SIP panelházak fenntartása rendkívül gazdaságos, mivel légtömör az épület és kis energiaigényű fűtés szükséges hozzá, szemben a korábbi főképp téglaépítésű túlfűtött épületekkel szemben. Magyarországon a légtömör építkezés szintén újdonságnak számít. Ennek köszönhetően ezekben a házakban elegendő az elektromos hűtés és fűtés, mivel nem a falakat fűtjük és a jó szigetelésből adódóan azonnal visszaadják a falak a hőt és hűvöst egyaránt.

Napelemek

Miután a tetőre felkerülnek a cserepek a napelemek is elfoglalják a helyüket. Ahogy Nagy István okleveles villamosmérnök ismerteti a folyamatot, a napelem felhelyezése után a hálózati tulajdonossal (E.on, Elmű stb.) megállapodás történik. Ez a megállapodás arról szól, hogy az eddigi normál villanyórát egy oda-vissza mérő berendezésre cserélik.

A könnyűszerkezetes ECO ház által megtermelt, de fel nem használt energiamennyiség így könnyedén bekerülhet a hálózatba – nincs szükség külön tároló akkumulátorokra-, amiért a szolgáltató pénzt fizet a tulajdonos számára.A legújabb technológia már saját akkumulátort is tartalmaz, így  nem szükséges a hálózatból vételezni az energiát. Amikor pedig több energiára van szükséges, mint amit aktuálisan meg tud termelni a napelem, akkor visszafele a hálózat biztosítja a ház számára ezt az energiaigényt. Az évről évre szigorodó Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően az ecoházak hatékonyan használják fel az energiát, így a klímaváltozás negatív hatásait egyáltalán nem növelik. 2021-től csak közel nulla energiás épületeket lehet használatba venni. Ennek a célkitűzésnek cégünk évek óta megfelel.

Környezettudatosság

A jogszabályok mellett az építkezők növekvő elvárásaiban és igényeiben is partner a Király-Panel Kft a hőszigetelt építési táblának köszönhetően. Fontos számunkra, hogy megvalósítsuk a családok elképzeléseit, mivel érezhetően egyre inkább előtérbe kerül a környezettudatos élet és a hulladék gazdálkodás fontossága. Emellett fontos elvünk, hogy a házak fő alkotó eleme, a fa csak fenntartható erdőgazdálkodásból származhat, ezzel is biztosítva környezetünk megóvását.

Falak felépítése

Alapvetően a szendvicspanelből készült ház szerkezetkészen egy nagy natúr felület benyomását kelti. Miután a falak a helyükre kerülnek felkerül rá az ÉMI (Építésügyi minőségellenőrző innovációs Kht.) által engedélyezett tűzgátló gipszkarton réteg. Ez teljes biztonságot ad egy esetleges tűzzel során. Ezt követően egy előtét fal következik, majd vagy egy gipszkarton burkolat és festés zárja a sort, vagy az általunk előnyben részesített falburkoló elem, a Clicwall következik.

A Clicwall segítségével megspóroljuk a festést és az ezzel járó port és takarítási munkálatokat (és költségeket), cserébe a felület pedig nem csak karcálló, de mosható is lesz. Ahogy a nevéből is következtethetünk a Clicwall egymásba klikkelhető lapokból áll (280 cm magas x 60 cm széles), amelyből közel 150 féle változat elérhető, de természetesen az egyedi igényeket is megvalósítunk, például festhető verzió is létezik.

Érdekesség: Ausztriában a házak 40%-a, míg Svájcban a 60%-a könnyűszerkezetes.

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top