Tervezze meg saját házát

Fenntartható házak a SIP panelek segítségével

A fenntartható építészet nem csupán egy új trend, vagy új szemléletmód. Egyrészt, szemmel nagyon is jól látható mértékben csökkenti a rezsit, másrészt pedig a házban lakók sokkal egészségesebben élhetnek.

Mindezt pedig abban a biztos tudatban, hogy a hagyományos építkezésekhez képest sokkal kisebb ökológiai lábnyommal valósítottuk meg, és nem utolsósorban azért, mert sokkal kevésbé érint minket a rezsiárak emelkedése is.

De mégis hogyan kell elképzelni egy fenntartható otthont? Milyen eszközöket lehet igénybe venni ahhoz, hogy a házunk minél „zöldebb” legyen? Többek között ezeket mutatjuk be a cikkünkben.

 

Mitől fenntartható egy otthon?

Amennyiben te is egy „zöld házat” szeretnél, az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni.

 

Környezetbarát építőanyagok (például SIP panelek) használata

A SIP panel (magyarul hőszigetelt építési tábla, röviden HÉT), voltaképp egy OSB 3 lap-burkolatból és egy speciális hőszigetelő habból áll.

Az eljárás során két darab 12 mm-es OSB 3 lapot ragasztanak össze egy hőszigetelő EPS 80-as habbal – teljes felületen ragasztva, préselve.

Az OSB 3 lap fenntartható forrásokból származik, a hozzá felhasznált ragasztó pedig szintén károsanyag-mentes.

Ami miatt ez az anyag még szintén különleges, az az U-érték, vagyis a hőátbocsátási tényező. Jelenleg a passzívház követelménye 0,15 W/m2, azonban a HÉT táblák segítségével ennél kevesebb, 0,1 W/m2-es U-érték is elérhető.

 

Minél kevesebb építkezési hulladék keletkezzen

A SIP paneleket a gondos tervezés után méretre tervezetten gyártják, és kvázi legóként épül fel az otthon. Ebből következik az, hogy az építési területen szinte közel nulla építési hulladék keletkezik, amiből fakadóan a technológia egyrészt fenntartható, másrészt pedig építtetőként is több pénz marad majd a zsebedben. (Hiszen nem kell plusz díjat fizetned majd a hulladékszállításért.)

 

Passzívház technológia

Egy passzívház fűtési energiaigénye maximum 15 kWh/m2 lehet évente, vagyis egy 100 nm-es ház esetében ez évente maximum 1500 kWh-t jelent.

Csak hogy érzékeltessük, mennyire is szigorúak ezek a kritériumok: egy normál, szigetelt családi ház esetében ez 200-250 kWh/m2/év, vagyis évente 20.000-25.000 kWh. Ez átlagosan 15x-ös fogyasztást jelent.

Egy fenntartható passzívház megtervezése azonban meglehetősen komplex feladat. Figyelni kell ugyanis:

  • a telek elhelyezkedésére,
  • az épület tájolására,
  • a szellőzésre,
  • a födém és a homlokzat szigetelésére satöbbi.

Egy passzívház fűtése történhet például egy hőszivattyús rendszerrel, amely napelemhez van csatlakoztatva, ehhez pedig egy külső akkumulátort is lehet választani, ami tárolja az energiát.

 

Fenntarthatóság a Király házakkal

Nálunk, a Király házaknál pedig odafigyelünk arra, hogy a merőben új rendszerekre is nyitottak legyünk. Épp ezért elérhetőek például olyan termékek is, mint a Terrán Generon napelemes tetőcserép, amelyre 25 év teljesítmény garanciát is adunk vagy a Lindab SolarRoof időjárásálló, fenntartható tetőcserép.

Ezen túlmenően odafigyeltünk arra is, hogy a termékpalettánkban minél több, fenntarható forrásból származó nyílászáró is helyet kapjon. A ThermLight ablakokat cégünk fejleszti és fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából készülnek.

A gyors és gazdaságos ClickWall falburkoló rendszerhez használt MDF paneleket szintén kizárólag fenntartható erdőgazdaságból szerzik be, és teljes egészében újrahasznosított a termék.

Csupán apró részleteknek tűnnek, a teljes ökológiai lábnyomot figyelembe véve azonban még az ilyen nüansznyinak tűnő dolgok is rengeteg számítanak. Hiszen végső soron a fenntarhatóság nem csak arról szól, hogy szelektíven gyűjtöd a hulladékot.

 

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top