Tervezze meg saját házát

Miért fontos a Kádár-kockák padlás szigetelése?

Habár a rezsi válság és a meredeken emelkedő rezsiárak mindenkit nagyon rosszul érintettek, egyvalami vitathatatlanul pozitív: hogy elindított valamit. A háztulajdonosok ugyanis az elszálló árak miatt egyre tudatosabban keresik azokat a megoldásokat, amivel energetikailag hatékonyabbá lehet tenni az otthonukat, ami végső soron kevesebb fogyasztáshoz vezet.

Ezzel pedig az ember a környezetét és bizony a pénztárcáját is kíméli: hosszú távon ugyanis nagyon is kifizetődő például a padlás szigetelése.

Energiahatékonysági szempontból a legrosszabb helyzetben jelenleg a Kádár-kockák, illetve a régebben épült vegyesfalazatú épületek tulajdonosai vannak. Sajnos ezeknek az otthonoknak a nagy része nem szigetelt, így rengeteg a hővesztesége.

Épp ezért jelen cikkünkben most a padlás szigetelésre, azon belül is a Kádár-kockák szigetelésére fogunk koncentrálni.

 

De mik azok a Kádár-kockák?

A Kádár-kockák négyzetes alaprajzú, általában 80-100 négyzetméter körüli alapterülettel rendelkező, zömmel földszintes, sátortetős családi ház-típusok. Itthon, Magyarországon az 1960-as évek elejétől, egészen a hetvenes évek végéig terjedt az építési időszaka.

Ahogyan azt a kaláka munkákkal kapcsolatos cikkben is írtuk, ebben az időben nem alkalmaztak szakembereket a házak építéséhez, inkább családon belül, illetve barátokkal, rokonokkal oldották meg az építési munkálatokat.

Sajnos ez viszont energetikai szempontból nem volt éppen szerencsés. Ugyanis ezek a házak akkoriban kisméretű, tömör téglákból készültek, melynek a hőszigetelő képessége finoman szólva sem túl jó, hiszen az U értéke, 1,42.

Összehasonlításképpen az A+++ besorolású házak U-értéke 0,15 W/m2K alatt van.

Megjegyzés: az U-érték a hőátbocsátási tényezőt jelenti, ami azt mutatja, hogy az épületszerkezeten egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Minél magasabb ez az érték, annál rosszabb az adott szerkezet energiahatékonysága.

Azonban a jó hír az, hogy ezen az U-értéken jelentősen lehet javítani, többek között a padlás szigetelésével is.

 

Miért fontos a padlás szigetelése?

Fizika óráról tudjuk, hogy a meleg levegő felfelé száll, ezért a tetőtéren és a padláson szökik ki a legtöbb energia. Ezért is fontos többek között a padlás szigetelése, hiszen rengeteg energiát meg tudunk spórolni azáltal, hogy a felfelé szökő hőt „megfogjuk”.

Ajánlott minimum szigetelési vastagságként 20 centimétert, maximum pedig 40 centimétert javasolnak a szakemberek.

A padlásfödémekre előírt U≤0,17 W/m²K érték teljesítéséhez körülbelül 20-23 cm vastagságú hőszigetelés szükséges, az eredeti szerkezet típusától függően, de ettől több is lehet.

Főleg, ha nincs semmilyen szigetelés a padláson, akkor egy jó minőségű anyagból legalább 25 cm vastagság ajánlott.

 

De mivel szigeteljük a padlást?

A padlás szigeteléséhez számos különböző anyag áll rendelkezésre, például üveggyapot, kőzetgyapot, cellulóz fújás, polisztirol hab, vagy akár olyan természetes anyagok, mint például a len vagy a kender.

De mivel érdemes szigetelni? Ennek megválaszolásához nézzük meg az adott anyagok U-értékét.

Ásványgyapot: Az ásványgyapot nemcsak a hőt, de a hangot is remekül szigeteli, valamint jól bírja a nedvességet és a hőmérséklet-változásokat is. Az ásványgyapot U-értéke kb. 0,035-0,040 W/mK.

Cellulóz: A cellulóz szigetelőanyag az újrahasznosított újságok és papírok apró darabjaiból készül. Jól bírja a nedvességet, ellenáll a rovaroknak és tűzvédelmi szempontból is előnyös. A cellulóz U-értéke kb. 0,038-0,040 W/mK.

Polisztirolhab: A polisztirolhab a leggyakrabban használt szigetelőanyagok közé tartozik, főleg azért, mert mindehová gond nélkül be lehet juttatni. A polisztirolhab U-értéke kb. 0,032-0,040 W/mK.

Kőzetgyapot: A kőzetgyapot szintén nagyon népszerű szigetelőanyag, ami az ásványgyapotnál jobban tűri a nedvességet, és tűzvédelmi szempontból szintén jobb választás. A kőzetgyapot U-értéke kb. 0,032-0,040 W/m.

A fújható lágyrost szigetelőanyag egy újabb technológia, amelyről azért érdemes néhány szót ejteni.

A szigetelőanyag lényege, hogy finom, rostokból álló anyagot fújnak be a szigetelni kívánt területre. Az anyagot speciális gépek segítségével juttatják be, így a szigetelés könnyen és gyorsan elvégezhető, és nagyon hatékony eredményt lehet vele elérni.

Az anyag rendkívül rugalmas és könnyű, így könnyen alkalmazható bármilyen formájú és méretű felületen. Emellett nagyon jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, sőt még a zajszintet.

A fújható lágyrost szigetelőanyag nem tartalmaz káros anyagokat, így környezetbarát alternatívát jelent például a polisztirollal szemben. Az U-értéke, a fújt vastagságtól függően 0,035 és 0,040 W/mK között mozog.

 

Lehet-e fújható lágyrostot használni a Kádár-kockák szigetelésére?

Természetesen! A fújható lágyrostot nemcsak újépítésű házaknál lehet alkalmazni, hanem régebbi típusú épületek, például Kádár-kockák padlás szigetelésére is lehet, sőt érdemes használni.

A fújással ráadásul nem keletkezik fölösleges hulladék sem, így nemcsak a környezetet, de a pénztárcádat is megkímélheted.

Habár a padlás szigetelésével is nagyon sok pénzt meg lehet spórolni, érdemes a homlokzat szigetelésére is időt és pénzt fordítani, hiszen így érhető el leginkább a kívánt hatékonyság.

 

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top