Tervezze meg saját házát

Mennyibe fog kerülni a házam? Ezek a tényezők befolyásolják a nm árakat

A kedves ügyfeleink top3 kérdése általában az árra vonatkozik: mennyibe kerül majd a házam? Mennyi lesz a négyzetméterár?

Egyfelől, rendkívül sok árbefolyásoló tényező van, ami a végső összeget meghatározza.

Másrészről azonban megértjük őket is, hiszen életük legnagyobb befektetését készülnek megtenni, a hitelek még évtizedek múlva is nyomják majd a vállukat, az anyagi források pedig végesek.

 

Hogyan tudják feltüntetni egyes cégek a házak árait?

Nagyon sok építőipari cég rá is harapott erre, és kiírják a „konkrét” négyzetméterárakat. Azonban ez az összeg csupán egy átlagos területen lévő, átlagos ház, átlagos szigetelésére vonatkozik.

Azonban ezt az ügyfelek – egyébként teljesen jóhiszeműen – már ajánlattételnek is veszik, és bizony ők lepődnek meg a legjobban, amikor a végösszeg sokkal magasabb lesz, mint feltüntetett négyzetméterár.

A felháborodás jogos, az ilyen cégek „üzletpolitikája” (már ha ezt lehet annak nevezni) pedig finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után.

És igazán itt jönnek be a képbe azok az árbefolyásoló tényezők, amelyet a bevezetőben is említettünk. De melyek is pontosan ezek és mire kell odafigyelni, ha ajánlatot kérsz? Mi növelheti a végső összeget, és mivel tudsz spórolni az építkezés során?

Ezeket vesszük most górcső alá a cikkünkben.

 

A ház árát befolyásoló tényezők

Az alábbiakban nézzük meg pontról pontra, hogy pontosan mik is az árbefolyásoló tényezők.

 

Milyen meredek helyen helyezkedik el a telek?

Már a telekvásárlással jelentős összegeket lehet bukni. Lehet, hogy első blikkre jutányosnak tűnik például egy meredekebb telek vásárlása, azonban érdemes mérlegelni. Ugyanis egy meredekebb telek esetében több a földmunka, ez pedig jelentős többletköltségekkel jár.

 

Milyen a talaj minősége?

Szintén a teleknél maradva: a talaj minősége ugyancsak nem elhanyagolható, hiszen alkalmasnak kell lennie arra, hogy elviselje az épület terhét. Ha a talaj nagyon agyagos, akkor előfordulhat, hogy nem engedi át a rétegvizet, ami miatt mélyebben kell az alapot ásni. Ez pedig ugye szintén plusz költség.

 

Milyen rétegrenddel tervezel építeni?

A rétegrend alatt azt értjük, hogy milyen vastag külső szigetelést helyezünk fel, normál vakolt, vagy átszellőztetett homlokzatot kell-e tervezni satöbbi.

Mondanunk sem kell, hogy mind a szigetelés, mind a homlokzat jelentős árbefolyásoló tényező lehet, nagyobb ház esetében akár több millió forintos plusz költséget is jelenthet.

 

Milyen az épület formája?

Az álomházad formája szintén csökkentheti vagy növelheti az építési költséget. Az egyszerűbb alaprajzzal bíró, egyenes vonalvezetésű házak kivitelezése olcsóbb, mint a többszörös töréssel, beugrókkal és egyéb látványelemekkel megtűzdelt házaké.

Ha túlzottan tagolt a terület, akkor a káló, vagyis anyagveszteség is jelentősen megnövekszik, ami szintén (feleslegesen) tovább növelheti a költségeket.

 

Milyen a tető szerkezete és formája?

A tető szerkezete minél egyszerűbb, annál gyorsabban és olcsóbban kivitelezhető. Ahogy a falak, úgy a tetők esetében is a törések és kiugrások megnövelik az építés idejét és költségét is.

A lapostető rendszerint olcsóbb a magastetőnél, illetve – ha kiemelten fontosak számodra az anyagiak – akkor érdemes például a kontyolt tető helyett oromfalas nyeregtetőt választani, hiszen ez szintén olcsóbb.

 

Tervezel-e beépített tetőteret?

Már az építkezés során érdemes eldöntened, hogy be szeretnéd-e építeni a tetőteret a későbbiekben. Ha elegendő hely lesz akkor is, amikor jönnek a gyermekek, akkor nem szükséges, azonban ha plusz térre lesz szükségetek, akkor érdemes megfontolni.

Ilyen esetben jó, ha már az építkezés során gondoskodsz a tetősík hőszigeteléséről, valamint a tetőtéri ablakok beépítéséről. Hiszen utólag megbontani a tetőszerkezetet és úgy kialakítani a tetőtéri nyílászárókat már jóval költségesebb mulatság.

 

Extra légtér

Az olyan légteret, amely túlmutat az átlagosnak mondható, 2,7 méteres belmagasságon, extra légtérnek nevezzük. Az extra légtér pedig extra összeget is jelent.

 

Milyen gépészetet tervezel?

A jelenlegi viharvert, rezsiválságos időkben talán az egyik legfontosabb döntés, hogy milyen gépészet mellett teszed le a voksodat. Érdemes hosszú távon gondolkodni, hiszen a kezdeti beruházási költség nagyon magas lehet.

Azonban valamit valamiért: a magasabb összegbe kerülő gépészeti berendezés üzemeltetése kevesebbe kerül, mint az olcsóbb gépészeti beruházás.

Azt érdemes figyelembe venni, hogy mivel szeretnénk fűteni (elektromos árammal [split klíma, hőszivattyúk], gázzal, fával vagy egy hővisszanyerős szellőztető-rendszerrel). Ezután pedig kiszámolni, hogy ehhez a fűtéshez és a ház méretéhez, a falazathoz mekkora szigetelésre van szükség, továbbá hogy 10 év alatt melyik megoldás térülne meg a leggyorsabban.

 

Milyen felszereltségű elektromos hálózatot tervezel?

Ha elektromos fűtést szeretnél, akkor ki kell számolni, hogy hány fázisú és mekkora teljesítményű rendszerre lesz szükséged. Ha ugyanis klímát használsz, villany sütővel, főzőlappal, mikrohullámú sütővel, szárítógéppel és/vagy akár szaunával, akkor nagyon valószínű, hogy az egy fázis nem lesz elegendő.

Ugyanakkor, ha nincsenek extra fogyasztók, akkor felesleges túltervezni, hiszen ez többletköltséget jelent.

 

Okosházat szeretnél?

Egy okosház kialakítása több millió forint is lehet – és habár rengeteg kényelmi előnnyel jár, érdemes alaposan megfontolni, főleg ha az anyagiak tekintetében szűkös a keret.

 

Milyen minőségűek az ajtók, illetve a nyílászárók?

A nyílászárók esetében fontos, hogy jó hőszigetelő-képességgel rendelkezzenek, valamint buktatni, nyitni is lehessen őket. Minden mást érdemes háttérbe szorítani, hiszen az egyedi színű, formájú, illetve műanyagtól eltérő anyagú nyílászárók jelentősen drágábbak.

 

Milyen minőségűek a burkolatok?

Burkolatok tekintetében érdemes jó ár-érték arányra törekedni, és olyat választani, ami tetszik, megy a dizájnhoz és megfelel az életvitelednek is (főképp ha van gyermek és kutya).

Nem érdemes a legolcsóbb burkolatot választani, hiszen könnyen lehet, hogy 2-3 év múlva már töredezik, repedezik és cserélni kell.

A jelszó itt is az, hogy hosszú, és ne rövid távra tervezz.

 

Tervezd meg a házadat online és tudd meg, mennyit kell fizetned!

A Király Házak 3D online háztervezőjének segítségével elkészítheted az álomotthonodat, ahol kiválaszthatod többek között:

  • a falat, annak színét,
  • a tetőfedést,
  • a nyílászárókat,
  • a gépészetet,
  • a teraszt,
  • a bejárati ajtót satöbbi.

Az áraink pedig tartalmazzák mindezeket az opciókat így pontosan megtudhatod, mennyibe kerül majd álmaid otthona.

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top