Tervezze meg saját házát

Megépítheted-e saját magad a házad? (Spoiler: igen és nem)

Amikor az építőanyag árak az egekben vannak, a szakemberekre várni kell, és sokszor igencsak magas összegekért dolgoznak, felértékelődik a kalákamunka jelentősége.

A cikkben a saját kezű házépítés előnyeit, illetve hátrányait mutatjuk be, valamint röviden körbejárjuk, hogy jogilag mindez hogyan lehetséges.

 

Mi is az a kalákamunka? És miért van egyre nagyobb jelentősége?

A bevezetőben már említettük, hogy nagyon kevés a szakember, a várólisták pedig hatalmasak: sok esetben akár hónapokat, éveket csúszhatnak az építkezések a hiány miatt.

Aki pedig időben el tudja vállalni az építkezést, sajnos nem mindig végez olyan munkát, amelyet a megrendelő várna (természetesen tisztelet a kivételnek).

Épp ezért egyre több emberben merül fel, hogy saját maga kezdene el építkezni és a családtagjait, a barátokat, rokonokat hívná segítségül. (Főleg, ha van egy szakember a családi körben.)

Mindez persze nem nagy újdonság, a rendszerváltás előtti időkben a kalákamunka virágzott, mindenki ment segíteni az ismerősnek, barter alapon. A legtöbb, most is látható Kádárkocka is így épült, és a mai napig állnak. Miért ne lehetne tehát megoldani a házépítést önerőből?

Nos, ha a dolog ennyire egyszerű lenne, valószínűleg mindenki így építkezne. De a jogi kérdéseket illetve az előnyöket és a hátrányokat olvasva te is láthatod majd, hogy ez egy meglehetősen szürke terület.

 

Építkezés saját kézzel – a jogi szempontokról röviden és érthetően

A jogi oldalát tekintve két törvényt érdemes kiemelni:

a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendeletet

illetve az 1997. évi LXXVIII. törvényt.

A kivitelezők, jogi szempontból lehetnek

 • akik vállalkozási tevékenység keretén belül végzik a munkát,
 • illetve akik nem vállalkozási tevékenység keretén belül végzik, például ismerősnek segítenek, maguknak építkeznek, és nem kérnek érte pénzt vagy bármilyen ellenszolgáltatást.

Fontos, hogy ha te az utóbbi csoportba tartozol, akkor csak saját magad és a közvetlen hozzátartozóid számára végezhetsz ilyen munkát.

Ilyen közvetlen hozzátartozók például

 • a nagy- és dédszülők,
 • a gyermek,
 • az unoka,
 • a dédunoka,
 • illetve az egyenesági rokon (például sógor, após).

(Zárójelben jegyezzük csak meg, hogy a CSOK és a lakásfelújítási támogatás esetében viszont épp ellenkezőleg: nem vehetjük igénybe hozzátartozó segítségét.)

Így tehát láthatjuk, hogy kalákamunkára, most már, nincs lehetőségünk meghívni szívességi alapon a barátokat.

Szintén meg kell említeni, hogy önállóan is csak olyan munkát végezhetünk, amihez megvan a megfelelő szakképesítésünk (például villanyszerelői szakképesítés satöbbi). Vagy ha nincs, akkor kell egy hozzátartozó, egyenesági rokon, akinek van, és az ő felügyelete alatt végezhetjük el ezt a folyamatot.

Ha szakképesítés nélküli munkát végzel, akkor pedig szükség lesz egy fővállalkozó kivitelezőre, akinek a felügyelete alatt lehet elvégezni a munkát.

 

Új ház építése esetén ráadásul kell hogy legyen

 • építési engedély,
 • kivitelezési dokumentáció,
 • FMV (felelős műszaki vezető – igen, kalákamunka esetén is)
 • valamint vezetni kell az e-naplót is (habár itt 2019-ben a 244/2019. (X.22.) Korm. rendelet szerint nem kell építési napló, tervezői művezetés és felelősségbiztosítás a saját célra építés esetén, így tehát nem kötelező vezetni, de ajánlott)

Ez tehát igencsak megbonyolítja a kalákamunkát.

 

Mi is kell tehát ahhoz, hogy saját kezűleg építhesd fel a házat?

 • Az, hogy akik segítenek csak rokoni körből kerülhetnek ki
 • A családtagok nem kérhetnek fizetséget a munkavégzésért
 • Mindig kell lennie egy felelős szakembernek egy adott munkavégzéshez (például te szerelheted a villanyt úgy, hogy nincs szakképesítésed, de az apósodnak, Tibinek van, és ő felügyel).

Azt, hogy ellenjuttatás nélkül dolgoznak nálunk, persze bizonyítani is kell egy munkaügyi ellenőrzés során. Épp ezért érdemes írni egy úgynevezett „szívességi munkaszerződést”.

 

A használatbavételi nyilatkozat

A saját építésű ház használatbavételéhez szükség van a fővállalkozó kivitelező nyilatkozatára vagy egy szakirányú képesítéssel rendelkező személy igazolására.

 

A kalákamunka hátrányai

Sajnos nagyon sok esetben olyan emberek vesznek részt az építkezésben, akiknek egyáltalán nincs semmilyen szakértelmük sem az adott területen (de talán még affinitásuk sem).

Épp ezért látni sok olyan, egyébként régen épült házat, ahol ferde a kémény, nincs bevakolva a fal (vagy ha igen, akkor rosszul), sőt rosszabb esetben a téglák sincsenek kötésben egymással. (Sajnos erre is látni példát az interneten.)

A mai világban tehát már nem lehet a szocializmusban is megismert, klasszikus értelemben vett kalákamunkát végezni. Közeli hozzátartozók és közeli rokonok ugyan segíthetnek, de bizony jó pár jogi és adminisztratív hátránnyal kell szembenézniük azoknak, akik saját maguk szeretnék felépíteni a házukat.

 

Cikkünk a „Építkezés saját kezűleg” e-könyv felhasználásával készült.

 

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top