Tervezze meg saját házát

Így rakhatod fel egyszerűen a padló-és falburkolatot saját kezűleg

Az előző cikkünkben azt taglaltuk, vajon mi kell ahhoz, hogy az ember saját kezűleg fel tudja építeni a házát, és egyáltalán kivitelezhető-e ez a jelenlegi jogszabályi körülmények között.

Innét kaptuk az ötletet, hogy további tippekkel, tanácsokkal lássuk el azokat, akik szeretnének minél több munkálatot saját kézzel elvégezni.

A padló-és a falburkolat felrakása például kifejezetten költséges munkálat, pedig egy kis odafigyeléssel akár mi magunk is egyszerűen kivitelezhetjük – csak egy kis odafigyelés kell.

A hagyományos gipszkarton és laminált padló helyett most két alternatívát mutatunk be: a ClicWall-t és a Pangolin SPC padlóburkolatot. Mindkettő szabadalmaztatott Uniclic technológiával készült, aminek köszönhetően mind a fal-, mind a padlóburkolatokat csak ösösze kell legózni.

 

Gipszkarton helyett: ClicWall

A ClicWall egy könnyen telepíthető falburkoló rendszer, ami lehetővé teszi a ragasztómentes, mégis tökéletes zárást, az úgynevezett UniClic szabadalomnak köszönhetően.

Ezzel a technológiával ráadásul gyorsan és könnyedén telepítheted a falburkolatot.

A ClicWall panel hosszanti szélén egy nyelv, a másikon pedig egy horony található, ezek pedig a Uniclic rendszer segítségével kattinthatóak egymásba.

A panelek felrakása a tesztek szerint ötször(!) gyorsabb, mint a hagyományos falburkolatoké, például a gipszkartoné, köszönhetően annak, hogy

  • nincs szükség száradási időre
  • nincs szükség glettelésre, festékre,
  • tiszta és pormentes beépítést teszt lehetővé.

 

Szaktudás, nélkül is telepíthető a rendszer

Első körben ugyanolyan vázszerkezetet kell készíteni, mint egy gipszkarton fal esetén. A panelek szélessége 60 centiméter, magasságuk pedig 280 centiméter, így tökéletesen illeszkedik egy átlagos belmagassággal rendelkező lakásba vagy családi házba.

A UniClic technológiának köszönhetően úgy illesztheted őket össze, hogy nem látszik az illesztési pont, így nincs szükség glettelésre sem festésre, kvázi egy kész felületet kapsz.

Ráadásul ez a kész felület:

  • karcálló,
  • és egy könnyen mosható, takarítható felület.

Dizájnban is biztosan megtalálod az otthonodhoz leginkább passzoló színkombinációt, hiszen összesen 102 féle, különböző variációból tudsz választani.

 

Padlóburkolat lerakása házilag: SPC padlók

Az SPC-k a padlóburkolatok népszerű fajtái. Nézzük meg, mit érdemes tudni róla!

 

Mi az az SPC padló?

Az SPC a Stone Polymer Compositból származtatott mozaikszó, ami magyarul ásványi (kő) polimer (műanyag) kompozitot (keverék) jelent.

Ez tulajdonképpen egy strapabíró vinyl padlóburkolat, ami lehet kő-, vagy fahatású is. Teljes mértékben vízálló, nagyon tartós és könnyen takarítható burkolatról van szó, így nem csoda a népszerűsége.

 

A Pangolin SPC padlóburkolatok előnyei

A Pangolin SPC padlóburkolat egyik legnagyobb előnye, hogy a ház szinte bármely pontján felhasználhatod, ugyanis teljes mértékben vízálló.

Emiatt és csúszásmentes felületének köszönhetően akár a konyhába is jó választás, így kialakíthatod az egységes padló képet a lakásban.

Ezenkívül jó hír, hogy a padlófűtéshez is lehet használni.

További előnyei:

  • tűz-és UV-álló,
  • környezetbarát,
  • és strukturált felületű.
  • meleg tapintású

A Pangolin padlóburkolatok esetében ugyanazzal az UniClic rendszerrel találkozhatsz, mint a fent említett ClicWallnál: rendkívül hatékonyan, gyorsan és könnyen összeilleszthetőek az élek és a horonyok mentén.

 

Az SPC padlóburkolat lerakása

Ahhoz, hogy a padlóburkolat szép, egyenletes legyen, először is egyenlítsd ki önterülő aljzatkiegyenlítővel a beton felületét.

Most már jöhetnek az SPC panelek melynek hátoldala lépéshanggátló bevonattal rendelkezik. A panel hosszanti oldalán itt is található egy él, ezt kell beilleszteni a másik burkolaton lévő horonyba. Érdemes a panelek és a fal közötti dilatációs távolság kialakításához ékeket használni, ezek pedig minimum 5 mm-re legyenek a faltól.

Arra érdemes ügyelni a panel lerakása során, hogy a hosszanti oldalon az utolsó panel megfelelő hosszúságú legyen, vagyis ne legyen 30 cm-nél kisebb. Ezután már csak egy szikére lesz szükséged, hogy méretre tudd szabni a paneleket.

Ezt követően a padlószegélyeket kell felhelyezni. Itt arra érdemes figyelni, hogy színben, mintázatban passzoló szegélyt válassz.

A rendszerek tehát gyorsan és könnyedén telepíthetőek, szakember segítsége nélkül is. Egy négyzetméter laminált padló lerakása átlagosan 2000 forintba kerül jelenleg, így nem nehéz kiszámolni, hogy már 80 négyzetméteres felület is 160.000 forintba kerül. Így nagyobb ház esetén a rendszerrel akár több százezer forintot is megspórolhatsz.

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top