Tervezze meg saját házát

Így csökkentheted a rezsit hatékony tetőszigeteléssel

Így, hogy a rezsiárak sajnos az egekbe lőttek, még inkább szükségessé vált a házak megfelelő szigetelése. A legtöbb hő az ablakon a homlokzaton, illetve a tetőn távozik – mi most az utóbbi témát mutatjuk be részletesen a cikkünkben.

 

A felfelé szálló hő

Fizikából már megtanultuk, hogy a hő bizony felfelé száll. Épp ezért is fontos már az őszi-téli fűtési szezon kezdete előtt gondoskodni a megfelelő tetőszigetelésről, ugyanis az energia nagyjából 20-30%-a a tetőn keresztül távozik.

Ilyen árak mellett az ember nem engedhet meg magának ilyen mértékű hőveszteséget. Azonban a mérleg másik oldala, hogy egy jól kivitelezett tetőszigeteléssel ennyi hőt bent is lehet tartani.

Videónkban Király László, a Király Házak ügyvezetője részletesen bemutatja a jelenséget.

De mégis hogyan érdemes szigetelni a különböző típusoknál?

Tetőszigetelés beépítetlen tetőtér esetén

Amennyiben beépítetlen a tetőtér, úgy a legcélszerűbb a födém padlástér felüli részét szigetelni. A szürke színű, átlagosan 20%-kal hatékonyabb polisztirol esetében a szigeteléshez elegendő egy 20-22 centiméter vastag réteg, a fehérből azonban legalább 30 centiméteres ajánlott.

A beépítetlen padlásteret üveg-, vagy kőzetgyapottal is lehet szigetelni, itt pedig ugyanúgy érdemes egy 20-25 centiméteres vastagságban gondolkozni.

Hogyan szigeteljünk beépített tetőtér esetén?

Amennyiben használjuk a padlásteret is, úgy a szarufák között érdemes szigetelni. Azonban itt a probléma a következő: a szarufák átlagos, 15 centiméteres vastagsága nem elegendő egy kőzetgyapot szigeteléshez.

Ráadásul a szarufáknál hőhíd is kialakulhat, ami tehát még tovább bonyolítja a helyzetet.

Alternatív és helytakarékos megoldások

Egy teljesen öko, műanyagmentes megoldást nyújt az új, úgynevezett fagyapot technológia, amit kétféle módon is használhatunk.

Az egyik egy úgynevezett táblás megoldás. Ebben az esetben a fenntartható erdőgazdálkodásból származó fákat, ledarálják, majd összepréselik és kapunk egy kvázi fatáblát, ami 6 centiméter vastagságú. Ezeket aztán egymásra rétegezhetjük, kiváló választás tehát a beépítetlen tetőtér szigeteléséhez.

A másik pedig, amikor nem fatáblában, hanem porózusabb, habszerű állagban használjuk.

Ezt pedig be lehet fújni a szarufák közötti résbe, ha már feltettük az OSB lapot, vagy gipszkartont.

Tetőszigetelés PUR hab helyett PIR habbal

A PUR habot már nagyon régóta használják a tetők szigetelésére, ami nem is csoda, hiszen kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, jó helykitöltő és kvázi bárhová könnyedén be lehet juttatni.

Azonban a PUR habnak sajnos van egy nagyon rossz tulajdonsága: mégpedig hogy egy könnyen éghető anyagról beszélünk.

Ezzel szemben a PIR hab, ami tulajdonképpen a PUR hab továbbfejlesztett változata, már sokkal nehezebben kap lángra, csak lassan szenesedve ég, mindemellett minimális a füstképződése is. Épp ezért is ideális például a szarufán kívül, és a padlástér padlójának szigetelésére egyaránt.

Videónkban bemutatjuk, milyen előnyei vannak az alkalmazásának.

Mennyi szigetelőanyagra lesz szükséged a tetőszigeteléshez?

Erre a meglehetősen általános kérdésre nehéz válaszolni.

Felújítás alatt lévő, B30-as téglaépítésű házak esetén általánosságban elmondható, hogy egy 30 centiméteres tetőszigetelés elégséges mind a kőzetgyapotból, mind a fehér színű polisztirolból. Ez egyébként 18 centiméter PIR keményhab vastagságnak felel meg.

Azonban érdemes kiemelni, hogy csak és kizárólag pusztán a tető szigetelése nem oldja meg a teljes ház hőveszteség-problémáit, ahhoz egy átfogó homlokzati szigetelés, és nyílászáró csere is szükséges.

 

SIP házak, szinte nulla energiaigénnyel

A SIP házaink kivitelezése során minden esetben gépészeti segítséget kérünk annak kiszámításához, hogy mekkora tetőszigetelésre van szükség. Ezt ugyanis nemcsak a ház szerkezete, hanem a tájolása, helyzete is nagyban meghatározza.

Azonban ennek a szakértelemnek köszönhetően a SIP házaink közel nulla energiaigényűek.

Így bizton és bátran állíthatjuk a SIP ház egy örök rezsiálló befektetés.

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top