Tervezze meg saját házát

Mit érdemes tudni a szeglemezes tetőszerkezet szigeteléséről?

Miért kedvelt ez a tetőszerkezet?

A mai épületekkel szemben támasztott egyik fontos követelmény a könnyen átrendezhető, flexibilis terek kialakítása, ami építészetileg gyakran csak nagy fesztávú lefedésekkel oldható meg.

A szeglemezes fatartókat ezen igényekre fejlesztették ki. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy az épület belső tere könnyen variálható, szabadon berendezhető maradjon. Emiatt nincs szükség belső teherhordó falra sem.

Az előregyártás, az építés, összeszerelés helyszíni idejét is töredékére csökkenti, ezáltal költséget takarít meg. Mivel a rácsostartóknak köszönhetően nem kell szilárd (beton) födémet építeni, ezáltal nem kell közbenső teherhordó falakat sem építeni.

Ez az építészek számára kötetlen belső téralakítást engedélyez, míg az építtető számára a megspórolt vasbeton födém, valamint a teherhordó falak elhagyása jelentős költségmegtakarítást eredményez, amelyből az egész tetőszerkezet megépülhet. Ilyen esetben a tetőszerkezet alsó síkjára gipszkarton álmennyezet kerül hőszigeteléssel. 

A szeglemezes tető egyik alapvető épületszerkezetként kettős funkciót lát el: egyszerre födém és tetőszerkezet. A rácsostartók alsó öve adja az álmennyezet tartószerkezetét, ezáltal kiváltható a szilárd födém.

Bizonyos esetekben – például alacsony hajlásszögű, mediterrán típusú tetőszerkezeteknél statikailag csak ilyen, vagy ehhez hasonló mérnöki szerkezetek alkalmazhatók. Az ilyen fedélszékekben a hagyományos ácsszerkezetekhez képest ráadásul kisebb a faanyagigény, kisebb a tető önsúlya.

 

Milyen szigetelést érdemes használnunk?

A STEICO Zell fújható szigetelőanyag nagyszerű megoldás szeglemezes tetőszerkezetek szigetelésére. Hézag nélkül kitölt mindenféle méretű és formájú üregeket, hiszen fújással kerül a lágyrost szigetelőanyag a helyére.

Télen bent tartja a meleget, nyáron pedig nagyszerű hővédelemmel látja el az épületet. Páradiffúziós szempontból nyitott, ami fontos az épület szellőzése szempontjából.

A felhasznált anyag ökologikus, környezetbarát és újrahasznosítható, mint a természetes fa. Tartósan ülepedésbiztos a fa rostjainak természetes, háromdimenziós, “egymásba kapaszkodó” struktúrája miatt. Az anyag minőségét osztályozott, válogatott fa rostok biztosítják, amik friss, kezeletlen tűlevelű faanyagból készülnek. A STEICO szigetelőanyagok emellett hang- és tűzvédelmi tanúsítványokkal rendelkeznek.

 

A lenti videóban a gyártó bemutatja, hogyan néz ki az anyag befújása és milyen eredményt kapunk.

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top