Tervezze meg saját házát

Így csökkentsd a rezsit a SIP panel technológiával

Ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben még fontosabbá vált, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsük a rezsiköltségeket. Amennyiben építkezés előtt állsz és passzív házban gondolkodsz, úgy a cikkünk mindenképpen neked szól, hiszen a SIP technológia egy igazán hatékony megoldást kínál.

Mi is az a SIP panel (vagy más néven (HÉT)?

A SIP a Structured Insulated Panel rövidítése, amely magyarul hőszigetelt építési táblát (HÉT-et) jelent. Cikkünkben a SIP panel és a HÉT rövidítéssel is találkozhatsz, de mindkét mozaikszó ugyanazt jelenti.

A HÉT technológia lényege, hogy OSB lapok közé valamilyen szigetelőanyagot helyeznek (EPS-t, XPS-t, vagy újabban például PUR habot), ezt pedig egy tűzálló ragasztóval tapasztják és préselik össze. Ezek az anyagok pedig kiváló hőszigetelő képességekkel rendelkeznek, így a rezsiköltség nagy mértékben csökkenthető.

Hogyan csökkenthető a rezsiköltség SIP panelek segítségével?

A HÉT táblákból gyártott elemek U-értéke (vagyis a hőátbocsátási tényezője) akár  0,10 W / m²K is lehet. Összehasonlításképpen: egy passzívház követelménye 0,15 W/m2K, a SIP panelé tehát jóval alatta van.

Épp ezért a hűtési és fűtési költségek az ilyen panelekből készült házak esetében több mint 50%-kal alacsonyabbak a hagyományos, 50-es falazatú épületszerkezetekhez képest. Így nemcsak télen lesz meleg a lakás, de nyáron is sokkal jobban tartja a hűvöset.

Általánosságban elmondható, hogy nyáron vagy télen egy 1 fokos hőmérséklet emelkedés vagy csökkenés 5 óra alatt következik be. Ráadásul a SIP paneleknek további előnyeik is vannak.

Az 50-es falazat például rengeteg hasznos teret elvesz a ház nettó alapterületéből. Mivel a SIP panelek vastagsága maximum 25 cm, így adott külméreti határok között nagyobb lesz a hasznos alapterület.

Mindezeket figyelembe véve jogosan merülhet fel benned, hogy a SIP panelek ilyen értékek mellett gyengén szellőzhetnek, így előfordulhat a penészedés, gombásodás.

Fontos, hogy a ház megfelelően szellőzzön

Igen, a felvetésed feljebb jogos, hiszen a SIP kvázi egy tömör, zárt szerkezetet hoz létre, így különösen oda kell figyelni a szellőzésre. Ehhez vannak már jól bevett módszereink, mint a hővisszanyerővel ellátott légkomfort szellőztető berendezés is, amely minimalizálja a légcserével járó hőveszteségeket, miközben lehetővé teszi a beltérben keletkező vízpára épületből történő elvezetését is.

A SIP panelek nemcsak jól szigetelnek, de tartósak is

Végezetül még egy plusz a HÉT tábla mellett (mindamellett, hogy a rezsit kiválóan csökkenthetjük vele), hogy rendkívül tartós. A gyorsházakkal, ECO házakkal szembeni fenntartás leginkább az, hogy „biztos elfújja őket az első tavaszi szellő” vagy „5 év után szétrohadnak”.

Ha ez így lenne, senki sem készíttetne ilyen házat, mi pedig csődbe mennénk. De, a viccet félretéve, vannak olyan gyorsépítésű házak, amelyek már több mint 20 éve állnak, és köszönik szépen, remekül vannak, még a nagyobb szeleket is rendkívül jól viselik.

Napelemmel és split klímával nem lesz rezsiköltség

Amennyiben (legalábbis jelen jogszabályok szerint) 2023. december 31-ig beüzemeled a napelemet, úgy szaldós elszámolásba kerülsz. Ez nagyon leegyszerűsítve, azt jelenti, hogy az áramot, amit megtermelsz nyáron pluszban, télen ugyanazon az áron kapod vissza, és csak egy minimális alapdíjat kell fizetned. Lényegében tehát a többlet energiát, mint egy képzeletbeli akkumulátorban, az országos rendszerben tárolod.

Ha a fűtést fűtésre optimalizált klímával vagy hőszivattyúval oldod meg, és jól méretezed a napelemes rendszert, akkor a rezsiköltséged, a vízen, a szennyvízen és a hulladékürítésen kívül nulla lesz. Nem kell fűtésre költened vagy félni attól, hogy nem lesz gáz, ugyanis a napelem, a klíma vagy hőszivattyú és a gondosan megtervezett ECO ház gondoskodik arról, hogy a költségek valóban közel nullák legyenek.

Ha érdekelnek a költséghatékony, energiatakarékos megoldások, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top