Tervezze meg saját házát

25 gyakori kérdés és válasz a SIP panel (HÉT Tábla) házépítéssel kapcsolatban

A tengerentúlon a SIP panel (Structured Insulated Panel) már régóta a legnépszerűbb építőanyagok közé tartozik. A külföldi tendenciát látva sokan nem is értik, vajon miért tartott eddig, hogy végre hazánkban is teret hódítson magának. Azonban az újdonságok és a rejtélyek kézen fogva járnak. Ezért itt az ideje, hogy átfogóan megválaszoljuk a gyakori kérdéseket a világ egyik leggyorsabbnak titulált, tartós, könnyűszerkezetes építési módozatával kapcsolatban.

Forrás: sipg.org

1. Mik azok a SIP panelek?

A SIP panel (Structured Insulated Panel), lefordítva szigetelt szerkezeti panelt jelent. Magyar neve HÉT Tábla, amelyet a Király-Panel Kft. engedélyeztetett és a rövidítés mögött a Hőszigetelt Építési Tábla szavakat találjuk. Természetesen ez a technológia több néven is megtalálható a hazai köztudatban – némelyik tévesen. Hívják szendvicspanelnek, könnyűszerkezetes háznak, faház, de szimplán panelháznak is. Mindegyikben van igazság, de teljes hazai megfogalmazás a SIP panel és a HÉT Tábla. A hőszigetelő panelek nagy teljesítményű építőanyagok, amelyeket leginkább falak és padlózatok kivitelezésénél alkalmaznak.

Azonban a lakó- és könnyű ipari épületek tetőszerkezetének kialakításánál is igen népszerűek. Ezáltal elmondható, hogy a hőszigetelt építési tábla (magyar nevén: HÉT tábla) tökéletes megoldást jelent egy komplett könnyűszerkezetes, sőt akár egy ECO ház felépítésére is. A panel két darab OSB 3 lap-burkolatból áll, amelyeket egy hőszigetelő habhoz ragasztunk préselési eljárással.. Ez az innováció kiválóan használható bármely építészeti stílusnál. Ráadásul az eredmény egy olyan épületszerkezet lesz, amely rendkívül erős és energia-hatékony. A SIP-ekkel történő építkezéssel az ügyfél és a kivitelező is időt, valamint pénzt takarít meg hosszútávon.

2. Hogyan működik a SIP panelek tervezésének és kialakításának folyamata?

Az első lépés a hőszigetelt építési táblából készült ház építési dokumentumainak előkészítése. Miután ezek a tervezetek a SIP gyártó, tervező és kivitelező kezében vannak, akkor felépül a SIP panelekkel készült tervrajz, mely megadja az adott projekthez szükséges panelek méreteit. Ezután már csak az ügyfelek, a mérnökök és az építészek jóváhagyása szükséges a munkálatok megkezdéséhez.

3. Milyen gyorsan tudunk haladni a hőszigetelő építő panelekkel?

A SIP panelekkel történő építkezés sokkal gyorsabb mint bármelyik hagyományos építkezési módszer. A cégünknél kiképzett szakemberek jelentős időt takarítanak meg egy-egy építési ciklusban. A paneleket nagyobb méretben is gyártjuk, így egy komplikáltabb falfelületnél is kiválóan lehet haladni velük. A hőszigetelt építési táblák beszerelésre készen érkeznek az építési helyszínre, ahol a munkafolyamatok gyorsan követik egymást, mivel a hagyományos módozatokkal ellentétben, itt nem kell megvárni az alapanyagok és építőelemek száradási- kötési idejét. A táblákban könnyedén elhelyezhetők az ablaknyílások (méretre alakítva), továbbá az elektromos hálózat kialakítása sem okoz problémát, előtétfalon.

4. Mennyi munkaerőre lesz szükség az építkezés folyamán?

A SIP panelek előregyártottak, s mivel az ügyfél igényeihez vannak igazítva, minimális utólagos munkálatokra lesz csupán szükség. A hőszigetelő táblák, egyenesen, precízen méretre vágottak, így elkerülhető a temérdek mennyiségű építési hulladék is, az ügyfél pedig védheti környezetét, miközben egy könnyed és gyors építkezésben lesz része.Az építkezésen nulla szemét, azaz semmi szemét nem keletkezik!!

5. Mennyi pénzt tudok spórolni a SIP panelekkel?

Elsősorban ez a kérdés foglalkoztatja leginkább az embereket. A SIP-ekkel való munkálatok lehetővé teszik a gépészeti (fűtés, légkondicionálás és szellőzés) berendezésekkel, valamint a munkaerővel kapcsolatos költségek csökkentését. Egy SIP ház működtetése energia-hatékony, környezet- és pénztárcabarát konstrukciót tesz lehetővé. A hűtési és fűtési költségek a hőszigetelt építési táblákból készült házaknál mintegy 50%-kal csökkentek a hagyományos kivitelezésű épületszerkezetekhez viszonyítva!!

6. Mennyibe kerülnek a SIP panelek?

Ezzel kapcsolatban mindenképpen az építő partnereinknél célszerű érdeklődni, azonban megjegyeznénk, hogy a hőszigetelő építési táblák révén, az ügyfeleknek garantáltan gazdaságos építkezésben lesz része. Az anyagár önmagában azonban nem tükrözi a SIP/HÉT-konstrukcióval lehetséges munka-, idő- és energiamegtakarítást. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az építés sip panelekkel, akár 50/55% -kal csökkenthetnek a szükséges energiaforrások, nem beszélve a  hulladékmentes építkezésről, valamint a környezetkímélő kivitelezésről. Gondolkodjunk hosszú távon és vegyük figyelembe, hogy a SIP-épületrendszerek az évek múltával is eredményeznek  jelentős költség megtakarításokat.

7. Mennyire környezetbarát építőanyagok a SIP panelek?

A hőszigetelt építési tábla a jelenleg elérhető leginkább környezetkímélő építőanyag a piacon. A HÉT-táblából készült épületek (ECO házak) burkolata magas szintű szigetelést biztosít, energiakihasználása pedig mintegy 50%-kal hatékonyabb. Az épületekben felhasznált energia mennyiségének csökkentésével az építészek, a mérnökök és a háztulajdonosok egyaránt hozzájárulhatnak a környezet megóvásához. A SIP-ekben alkalmazott szigetelés egy könnyű, merev , polisztirol hab.. A polisztirol előállítása  nem veszélyezteti a föld ózonrétegét. Mivel a SIP táblákat a gyártó előre elkészíti és méretre vágja, így az építkezés folyamán nem keletkezik hulladék . A panelek gyártását egy  optimalizáló szoftver segítségével végezzük.

8. Mennyire erősek a SIP panelek?

A szendvicspanelek szerkezete nagyon hasonló erősségű az acél-vas építőanyagok struktúrájához. A SIP előnye többek között a sík kompressziós terhek kezelése. Ezért a hőszigetelt építési tábla megfelel a legkülönbözőbb alkalmazási módokhoz is. Az adott SIP panelek teherbírásáról és az egyéb információkról (mint a hab pontos anyaga) érdeklődhet nálunk, a gyártónál.

9. Milyen támasztékra van szüksége a SIP paneleknek?

A legtöbb alkalmazás esetében az SIP panelek szerkezetileg önellátóak. A panelek struktúrája az OSB3-as burkolattal és a merev habmaggal hasonlóak az acél gerendákhoz. Azokban az esetekben, amikor a hőszigetelt építési tábla komolyabb terheléssel, nyomással kell, hogy szembenézzen, akkor a paneleket további minőségi  fa anyag erősítéssel is támogatjuk.. Azonban, ezt a végtelenül sokoldalú építőanyagot masszív szerkezete végett függönyfalakhoz és fa szerkezetekhez is alkalmazzák. A tetőszerkezeteknél gerendákra vagy áthidaló elemekre  támaszkodik, ezáltal képes nagyobb területeket is lefedni, kedvező helykihasználtsággal kombinálva.

10. Hogyan méretezhetem megfelelően a gépészeti berendezéseket?

A SIP magas hőszigetelő tulajdonságai lehetővé teszik a kisebb gépészeti (Fűtés, Hűtés, Szellőztetés) berendezések használatát. A megfelelő  méretezés alapvető fontosságú, mivel a nagyobb rendszer nem fogja elérni a berendezés tervezett, állandó működési intenzitását. A rövid ciklusú gépészeti berendezések pedig kevésbé energia-hatékonyak, valamint több karbantartást igényelnek, mint az optimális méretű és kihasználtságú eszközök.

11. Mennyire fontos a szellőzés?

A SIP épületei rendkívül jól szigetelnek és légmentesen zárnak, így mechanikus szellőztetést igényelnek. Azonban a modern ventilációs rendszerek segítségével friss és optimális mennyiségű levegőt biztosíthatunk. A folyamatos szellőzés lehetővé teszi a bejövő levegő szűrését, így a SIP panelből készült ház allergén anyagoktól mentes és ideális páratartamú, mely kiváló beltéri levegőminőséget eredményez.

12. Hogyan javítja a SIP panel a beltéri levegő minőségét?

A SIP épület burkolata megakadályozza, hogy levegő kerüljön be a ház belterébe az engedélyezett mennyiségen felül. A kontrollált beltéri környezet így egyaránt egészséges és kényelmes is. A páratartalom könnyebben szabályozható egy SIP házban, ami ezáltal olyan otthont eredményez, amely komfortosabb a család számára és kevésbé hajlamos a penészesedésre, valamint az atkák megtelepedésére.

13. Hogyan reagál a SIP panel az esetleges tűzre?

A lakóépületi-előírások követeléseinek a SIP panelek maximálisan eleget tesznek.íA belső falak és a födém tűzgátló gipszkartonnal borítottak. A belső hab réteget, égéskésleltető adalékokkal is ellátják önoltó tulajdonságán felül. A tűz terjedési sebessége ezáltal elképesztő mértékben csökken.

14. A SIP panelek megfelelő hangszigetelést tesznek lehetővé?

Ez leginkább a hőszigetelő tábla vastagságától függ, továbbá az alkalmazott gipszkartontól és a mag vastagságától. A SIP panelek alapesetben különösen hatékonyan blokkolják a magas frekvenciájú, kellemetlen zajokat,  az alacsony frekvenciájú hangokat pedig a külső kőzetgyapot borítás biztosítja.

15. A SIP panel kompatibilis más épületrendszerekkel?

A HÉT táblák szinte mindenféle építőanyaghoz igazodnak, ideértve a betont és a téglát is. Továbbá kiválóan alkalmazkodik a különféle fakeretekhez, gerendákhoz is így tetőterek beépítésére is kiváló választás.

16. Milyen szempontokat kell figyelembe vennie amikor SIP panelekkel építkezik (a hagyományos módszerekkel ellentétben)?

A SIP-ekkel való építés jelentős része nagyon hasonló a hagyományos módszerekhez. A SIP-ek kiválóan illeszkednek a gerendákhoz és  építőcsavarok segítségével könnyedén rögzíthetők. A megfelelő tömítés különösen fontos a SIP struktúrában. Az összes hézagot speciálisan kialakított légtömör szalaggal  (SIP szalaggal) zárjuk le..

17. Mennyire bonyolult a SIP panelek telepítése a hazai szakemberek számára?

A szokásos, könnyűszerkezetes házak esetében népszerű, fakeretezési technikákkal dolgozó építőipari szakemberek számára a SIP panelekkel való munka nem jelent  problémát. Mi mint gyártók, az építő partnereknek képzést adunk a szakszerű építésről,, műszaki segítséget nyújtunk a hőszigetelt építési táblával készült épületszerkezetek szereléséhez, folyamatosan ellenőrizzük a technológia betartását.

Speciális tanfolyamon , ahol a szakemberek elsajátíthatják ezen innovatív építési technikát, adjuk át a szükséges ismereteket.

18. A SIP panelek alakíthatók az építkezési folyamat során is?

A helyszíni módosítás egyszerűen elvégezhető néhány további SIP-specifikus eszköz használatával. A panelek vághatók, fűrészelhetők. Ezután pedig hab-adalékanyaggal kitölthetők.

19. Hogyan szerelhetők fel az elektromos vezetékek a panelekre?

Az elektromos vezetékeket,a hőszigetelt építési táblán kívül,egy előtétfalban húzzák be a villanyszerelők védőcsőben, melyeket  a ház elektromos tervezésének megfelelően alakítanak ki.

A hőszigetelt építési tábla mindig sértetlen marad.

20. Telepíthető a vízvezeték a szigetelt szerkezeti panelekbe?

A vízvezetékeket nem szabad a külső SIP panelekben elhelyezni, mert hideg időjárási körülmények között megfagyhatnak. A projekt tervezési szakaszában az összes vízvezetéket beltérre helyezik.

21. Hogyan rögzíthetjük a külső burkolatot a szigetelt falhoz?

Az építőmestereknek mindenképpen tájékozódniuk kell egy-egy burkolat telepítési útmutatójáról a SIP panelhez történő rögzítés esetében

22. Konyhai elemek is rögzíthetőek a SIP panelekre?

Mindenképpen ajánlatos a gyártónál tájékozódni az ezzel kapcsolatos utasításokról. Alapesetben egy konkrét, rögzítési ütemterv szükséges, ugyanakkor a szóban forgó területre történő extra erős  lemezek telepítése is tökéletes és gyors megoldás lehet.

23. Megtámadhatják a SIP paneleket a különböző kártevők, rovarok?

Habár a termeszek nem táplálkoznak a habpanelekből, létezhetnek olyan ritka esetek, amikor a panelek magját ezek a rovarok fészekként használják. Opcióként ajánljuk a  táblát nátrium-boráttal, vagy üvegliszttel kezelve, mely kiváló a termeszekkel, szemben. Ugyanakkor egy kifejezetten erre a célra előállított finom lyukú rostaszövet is hasznos lehet.

24. Előfordulhat penész a SIP panel felületén?

A SIP-épületek rendkívül alacsony légszivárgási szintje lehetővé teszi a beáramló levegő szabályozott mennyiségét a légkezelő, szellőztető berendezések révén. A bejövő levegő páramentesítése olyan környezetet teremt, ahol a penész fizikailag nem képes növekedni. A légmentesen kialakított struktúrán túl a HÉT tábla konstrukció szilárd és mentes a falon lévő üregektől, ahol a nedvesség kondenzálódhat, majd láthatatlan penészedést okozhat.

25. Cserélhetőek, javíthatóak a SIP panelek az esetleges károsodás esetén?

Amennyiben a panelek sérültek, akkor elsősorban egy szakembernek kell megvizsgálnia, hogy külső vagy szerkezeti problémáról van e szó. Ezután a javítást hamar meg lehet valósítani, akár a panelek helyszíni módosításával, helyreigazításával, akár a táblák cseréjével. Fontos, hogy mihamarább szerezzünk tudomást az esetleges károsodásokról és értesítsük a panelek gyártóját, illetve szerelőjét a problémával kapcsolatban.

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top