Tervezze meg saját házát

A HÉT tábla (SIP Panel) konstrukció lenyűgöző műszaki adatai

Az Amerikából származó hőszigetelt építési tábla (más néven: HÉT Tábla), a világ számos pontján népszerűvé vált fantasztikus tulajdonságainak köszönhetően. Ideje, hogy Magyarországon is kiemelt szerepet kapjon, hiszen tökéletesen önhordó, univerzális és hőhídmentes építőanyagnak minősül egy ECO ház létesítése során. Most azonnal bemutatjuk!

Bevezetés

A szigetelt szerkezeti panel alkalmazása rendkívül gyors és tiszta kivitelezést, alacsony fenntartási költségeket, valamint egyedülálló hőteljesítményt garantál. De mi ez a „rejtélyes” koncepció valójában, és mik a legkiemelkedőbb előnyei? Azonnal bemutatjuk!

A hőszigetelt építési tábla felépítése

Az ECO  házak létesítése során felhasznált, szokásos HÉT panel két darab 12 mm-es OSB 3 lap-burkolatból áll, amelyeket egy speciális ragasztóval hőszigetelő habhoz kötnek.

Az építőipari minőségű  OSB3 burkolat, a speciális ragasztással és adalékanyagokkal megbízható szerkezetet alkot. Ráadásul a panelek, rendszerint különféle burkolatvastagságokkal is igényelhetők.

OSB 3 – De mi is ez az egész pontosan?

Az OSB 3 táblák faháncsból, speciális eljárással (fa enyvvel  keverve) készülnek és teljesen formaldehid mentesek. A táblát az EN 13986 és az EN 300:1997 szabvány specifikációja szerint gyártják. Ez által nedves körülmények között történő felhasználásra is alkalmasak (mérsékelten vízálló tulajdonsággal rendelkeznek).

Az OSB 3 kifejezetten környezetkímélő, fenntartható forrásokból származik. Továbbá a faanyag gazdaságos felhasználása révén készül.

A mag

A HÉT panel magja a természetből másolt sztirol, polisztirol hab, közismert nevén hungarocell vagy nikecell. Ráadásul, mindennek tetejébe a hőszigetelő mag, még önkioltó tulajdonsággal is rendelkezik. bA habmag károsanyag mentes, a csirkemellet is ebbe az anyagba csomagolják, sűrűsége pedig 45 kg / m3, rendkívül könnyű.

A hőszigetelt építési tábla általános méretei:

 • A hét tábla teljes vastagság 75 – 250 mm,
 • Szabvány szélessége 1250mm,
 • Szabvány hosszai 2800,3000 mm

Az ettől eltérő hosszméret kérésre rendelhető.Ez tulajdonképpen szükségtelen, mert a táblák nagyon egyszerűen toldhatók.

Lenyűgöző termikus tulajdonságok

Különféle vastagságú paneleket vagyunk képesek előállítani, ami lehetővé teszi számunkra, hogy nagyon alacsony U-értékeket (hőátbocsátási tényező) érjünk el. U-értékeink 0,35 W / m².K-tól lefelé, könnyedén előállítjuk a  0,10 W / m².K-értéket is, A passzívház követelménye 0,15 W/m2

Néhány, alkalmazandó hőátbocsátási, U (W/m2K) érték:

 • Homlokzati fal: 0,24
 • Lapostető: 0,17
 • Fűtött tetőszerkezet: 0,17
 • Padlás és búvótér alatti födém:  0,17
 • Árkád és áthajtó feletti födém: 0,17
 • A fenti értékek passzívházaknál : 0,15

Továbbá kiemelnénk, hogy a SIP panel (másképp: HÉT Tábla) megfelel az építési szabályok tűzállósági követelményeinek is.

Akusztika

Az építész tervező viszont hasznos tanácsokat adhat az építési szabályzatok által megkövetelt maximális zajszint értékek betartásához szükséges, gazdaságos konstrukciókról. Ugyanis, az extrém magas hangszigeteltség érdekében,  az EPS hab típusváltásán felül,alkalmazható még a kopogó hangok ellen a Csendlap, illetve a léghangok megakadályozására  az Acoustiblok nevű anyagunk. – szükség esetén.

Tartósság

A hőszigetelt építési táblákból készült épület tartóssága hasonló az egyéb építési formákhoz (mint például: téglaházak). Amennyiben a szerkezet alapos, precíz és megfontolt kialakítású, akkor az időjárási körülményeknek is tökéletesen ellenáll. Megfelelő kivitelezés és karbantartás mellett az épület élettartama minimum 50 ++év.

A szellőzés fontossága

A HÉT panel és a hozzá tartozó illesztési rendszer alkalmazása olyan légtömör szerkezetet hoz létre, amely már annyira hatékony, hogy meg kell fontolni egy szellőztető rendszer kialakítását. Azonban egy hatékony szellőztető rendszert könnyedén össze lehet kötni az ecoház energia termelő struktúrájával, így egyszerűen megtakarítható annak energiaköltsége.

 • Csak minden külső épületrész belső felületének a magas hőmérséklete, különösen az ablakok és ajtók esetében, valamint az épületburok nagyfokú légtömörsége teszi lehetővé a lakóhelyiségekben a fűtő felületektől való megválást.
 • Egy hővisszanyerővel ellátott légkomfort szellőztető berendezés folyamatosan gondoskodik a kellő friss levegőről, anélkül hogy huzatérzet keletkezne (a szobákban a levegő belépési hőmérséklete legalább 17 °C) és anélkül, hogy a bentlakóknak a szellőztetéssel aktívan törődniük kellene. A DIN 1946 szerinti friss levegő igényt (az épületben tartózkodó személyenként 30 m³/h értéket) a szokványos üzemeltetés alatt nem szabad túllépni, különben télen a levegő túlságosan kiszáradna. Egy ilyen berendezést nem szabad összetéveszteni a légkondicionáló berendezéssel, mert ennél a berendezéstípusnál a levegő nedvesítésére a légcsatornákban higiéniai okokból egyáltalán nem kerül sor.
 • A légtechnikai rendszerek zajterhelését 25 dBa alatt kell tartani. Ehhez a csatornarendszert és a ventilátorokat megfelelően kell méretezni, illetve hangtompítókat kell alkalmazni.
 • Nyáron, az elégséges átszellőztetés biztosításához, minden, a kültérrel érintkező szobában nyitható ablakok megléte szükséges. A légkomfort szellőztető berendezés nyári üzemeltetése alatt lehetőség kell legyen a hővisszanyerő deaktiválásához (megoldások: elkerülő ág / Bypass vagy nyári áteresztő doboz / Sommerbox), továbbá egy opcionális talajhőcserélő gondoskodhat a levegő előhűtéséről.
 • Az épület szükségtelen felmelegítésének megakadályozására a kelet-, ill. nyugat felé néző nagyobb ablakfelületeknél megfelelő beárnyékolásról kell gondoskodni. A dél felé néző ablakfelületeknél az optimális klíma elérése miatt ez szintén javasolt.
 • Az áramtakarékos háztartási eszközök és világítás alkalmazása, valamint a használati melegvíz tárolójának és vezetékeinek jó szigetelése szintén csak csökkenti a ház hőterhelését és ezáltal megkönnyíti a nyári „passzív hűtést”.

Szerkezeti teljesítmény

A hőszigetelt építési táblákat számos tesztelési eljárásnak vetették alá. Ide tartozik például a panelek egyenletesen elosztott terheléssel történő vizsgálata is.

Mint kiderült, az egyes táblák közötti illesztések elképesztően erősek. Ezen felül, a tesztek rámutattak, hogy a hőszigetelt építési táblák nagyon magas végső hajlítószilárdsággal rendelkeznek. Az ÉMI vizsgálat dokumentációjában 2250 kg/m2 teherbírás szerepel!

Lenyűgöző, de SIP panel esetében tapasztalt értékek jóval meghaladják az átlagos terhelhetőséget egy tipikus, kétszintes, hagyományos építésű házhoz viszonyítva.

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top