Tervezze meg saját házát

Mit jelent a passzívház? Mik az előnyei és a hátrányai?

A passzívház a szakértők szerint nem divat, és nem hóbort, hanem maga a jövő. Az egyre szélsőségesebbé váló klíma, az elszálló energiaárak miatt ugyanis egyre többen érzik, hogy valamilyen alternatívát kell találni a régi, kicsit sem energiahatékony épületek helyett.

Ezekre az égető problémákra nyújtanak megoldást a passzívházak.

A cikkben bemutatjuk, hogy mik a passzívházak előnyei, vannak-e hátrányai, illetve milyen tévhitekkel találkozhatsz, ha a passzívházakról van szó.

Mi is az a passzívház?

A passzívház tulajdonképpen egy német minősítési rendszer. Ahhoz, hogy egy ház “passzív” legyen, szigorú kritériumoknak kell, hogy megfeleljen.

Ilyenek például:

 • Az éves fűtési igény nem haladhatja meg a 15 kWh/nm/évet
 • A falfelületek U értéke 0,15 W/nm K alatt kell, hogy legyenek.
 • Az ablakok, és az átlátszó felületek U értéke 0,8 W/nm K alatt kell, hogy legyenek
 • Minden helyiségben kell, hogy legyen legalább egy nyitható ablak.

Ezeken kívül van még néhány kritérium, azonban talán sokkal fontosabb, sokkal jobban szemlélteti a ház előnyeit az összehasonlítás.

Egy klasszikus téglaház 300-400 kWh/nm/év fogyasztást is produkálhat, szemben a fent már említett 15 kWh/nm/évvel. Tehát több, mint 90%-os(!) az energiamegtakarítás a két épülettípus között.

Klasszikusan a napenergiát használják energiaellátásra, azonban ugyanekkora, ha nem nagyobb, jelentőségük van a jól kialakított szellőző rendszereknek.

A passzívház lényege ugyanis ebben rejlik: kellemes klímát, friss levegőt biztosít egész évben, télen és nyáron egyaránt. Ugyanakkor ki kell emelni azt is, hogy nem passzívház a passzívház megfelelő szigetelés nélkül.

És hogy mire kell odafigyelni egy passzívház tervezése során?

 • Figyelembe kell venni például, hogy a telek milyen adottságú,
 • a ház milyen tájolású,
 • mekkorák lesznek a nyílászárók,
 • milyen lesz az épület kialakítása,
 • milyen lesz a tető szerkezete és fedőanyaga,
 • mekkora és milyen anyagú lesz az épület szigetelése,
 • az árnyékoló rendszerek (például zsaluziák) és a sort még folytathatnánk.

Egy környezettudatos passzívház tehát gondos kialakítást igényel.

A passzívház előnyei

A szuper szellőzés miatt a passzívház talán egyik legnagyobb előnye, hogy még a hideg, téli időben is elég egy kisebb hőmennyiség ahhoz, hogy az egész lakásban kellemes legyen az idő.

Nagyon alacsony rezsiköltség

Emiatt pedig rendkívül alacsonyak a rezsiköltségek, ami a jelenlegi, elszállt energiaárak mellett (és ki tudja, mit hoz a jövő) egy rendkívül fontos szempont. Emiatt is olyan értékálló, sőt egyre értékesebb a passzívház technológia, hiszen ezzel a jövőbe fektetünk be.

Alacsony környezeti terhelés

A fenti mondat nemcsak pénzügyi szempontbó, hanem más, tágabb perspektívából is megállja a helyét. Hiszen egy passzívház ökológiai lábnyoma nagyon kicsi, és környezetbarát anyagokból is készül.

A szigetelés például sok esetben cellulóz, ami tűzgátló, ráadásul a magas sótartalma miatt a rágcsálókat is távol tartja.

Nincs huzat, és elfelejtheted a penészfoltokat is

A szellőző rendszernek köszönhetően nem lesz huzat, és nem lesz párás a levegő sem, így a penészfoltokat is teljes mértékben elfelejtheted. Ezáltal egészségesebb környezetben élhettek majd a családoddal.

Szerkezetének köszönhetően ellenáll a viharoknak

A passzívházak ugyanolyan, masszívak (ha nem masszívabbak), mint a hagyományos épületek. Így nem kell tartani attól, hogy a nagy esőzések, viharok elviszik a fejed fölül az otthonodat.

A passzívház hátrányai

A passzívház hátránya a szakemberhiányra vezethető vissza: sajnos nagyon nehéz olyan kivitelezőt találni, aki tényleg tűpontosan képes kivitelezni egy fenntartható „ökoházat”.

Valamiért mindenki drágának hiszi…

Habár a jelenlegi, elszállt anyagárak mellett a „drága” már elég relatív fogalom, a passzívházak bekerülése költsége, a hagyományos házakhoz képest, nagyjából plusz 10-15%-ra tehető.

A megtérülési idő eddig 15-20 év volt, azonban ez, az elszálló energiaárak miatt lecsökkent nagyjából 8-10 évre.

Érdemes tehát a passzívházakra úgy gondolni, mint egy hosszú távú, és megtérülő befektetésre. Amennyiben pedig olyan kivitelezőt szeretnél, akinek több éves tapasztalata van a HÉT házak kialakításában, bátran keress fel minket, és nézd meg a katalógusunkat.

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top