Tervezze meg saját házát

Mire kell figyelni a tervezéskor könnyűszerkezetes házak esetén?

Rengeteg, egyébként teljesen jogos, kérdést kapunk a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatban. Azt már részletesebben is kifejtettük, hogy mennyibe kerül egy ilyen ház építtetése (ez volt egyébként a leggyakoribb kérdés). Most pedig a ház tervezése, építése során felmerülő kérdésekre fogunk válaszolni.

Kezdjük is az elsővel!

 

A ház tartóssága

Szegény könnyűszerkezetes házaknak igencsak mostoha sors jutott, már ami a közhiedelmeket illeti. A technológia és az elemek miatt sokan gondolják azt, hogy ezek a házak „csak papírból vannak” és egyébként abszolúte nem tartósak.

Pedig épp ellenkezőleg!

A megfelelően kezelt HÉT táblák, ideális körülmények között akár 100-200 évet is kibírnak.

 

Konstrukció és stabilitás

Ehhez persze az kell, hogy egy statikus mérnök megfelelően tervezze meg az otthonodat. Mi minden esetben olyan szakmérnökökkel dolgozunk együtt, akik az épületeket úgy alakítják ki, hogy bizonyos mértékig ellenálljanak a földrengésnek, bírják akár a nagyobb hótehert valamint szelet is.

Fontos, hogy a tervezés során figyelembe vegyük a talajt és annak egyedi tulajdonságait is, hiszen megfelelő alapok nélkül mit sem ér a jól kialakított, stabil szerkezet. Ha a talaj agyagos, akkor például mélyebben kell ásni az alapot.

 

A telek kialakítása

A ház tervezésekor figyelemmel kell lenni egy másik nagyon fontos tényezőre, mégpedig a telek elhelyezkedésére, tájolására is. A meredekebb telek esetén rengeteg a plusz földmunka.

A nyílászárók szempontjából pedig nem mindegy, hogy a telek milyen tájolású, hiszen ezek alapján kell elhelyezni őket. A passzívházak esetén erre különösen kell figyelni, ám egy hagyományos, könnyűszerkezetes ház szemszögéből sem elhanyagolható tény az, hogy energetikailag mennyire tudod hasznosítani a nap energiáját.

A legideálisabb, ha már a telekvásárlásnál figyelsz arra, hogy olyan földterületet válassz, ahol az utcafront északra helyezkedik el, a kert pedig a déli oldalon. Ilyenkor a nappalit lehet adott esetben déli-délnyugati irányba is tájolni, és remek kertkapcsolatos életteret alakíthatsz ki.

 

Energiahatékonyság

Az ilyen időkben, amikor a gáz, vagy a villany ára bármikor robbanhat, a lehető legnagyobb figyelmet kell szentelned az energiahatékonyságnak. A Király házak egy úgynevezett hőszigetelt építési táblát (SIP panelt vagy másnéven HÉT táblát) használ. Ez lényegében két darab 12 mm-es OSB 3 lap, összeragasztva egy hőszigetelő 80-as EPS habbal.

Ami remek ebben a technológiában (és amiből kifolyólag mi is ezt használjuk), hogy környezetbarát módon tudunk nagyon nagy energiahatékonyságot elérni, minimális hulladékkal. Ez számokkal kifejezve azt jelenti, hogy a SIP paneles technológia a jelenlegi passzívház követelményeknek (ez 0,15W/m2), nemhogy megfelel, de túl is szárnyalja azokat, hiszen 0,1 W/m2-es U-érték érhető el a segítségükkel.

Ez magyarul annyit jelent, hogy megfelelő figyelmet fordítva a gépészetre és a szellőzőrendszer kialakítására, a könnyűszerkezetes otthonod télen meleg, nyáron pedig hideg lesz – mégpedig mindezt úgy, hogy alig kell költened rezsire.

 

 

Hang-és hőszigetelés

Az épület külső, homlokzati szigetelése során érdemes átszellőztetett homlokzatot választani. Ilyenkor a falazat kap egy külső, 10-15 centis kőzetgyapot hőszigetelést, ezt követi 5 centi légrés, majd egy homlokzati, kompozit táblás szerkezet.

A tetőszerkezet szigetelése során PUR hab helyett érdemes úgynevezett PIR habot használni, amely tulajdonképpen az előbbi továbbfejlesztett változata. A különbség viszont jelentős, hiszen a PIR hab nagyon nehezen kap lángra és szenesedve ég el, minimális füstképződés mellett.

A SIP panelek a hőszigetelő tulajdonságaik mellett egyébként nagyon jó hangszigetelők is.

 

Tűzvédelem

Szintén sok tévhit él azzal kapcsolatban, hogy a könnyűszerkezetes házak pillanatok alatt lángra kapnak, hiszen fából épülnek. Való igaz, hogy a faszerkezet hamarabb lángra kap, mint adott esetben a tégla, azonban a HÉT táblákra belülre, egy 12 mm-es tűzálló gipszkarton felületet helyezünk.

Ráadásul a táblák közötti EPS hab szintén égéskésleltető anyagokat tartalmaz, amely elfojtja a tüzet.

 

Belső dizájn

Fontos, hogy a belső dizájn egyfajta egységes képet mutasson, és illeszkedjen a személyiségedhez, illetve az életformádhoz és a szokásaidhoz. Ebben számtalan módon kaphatsz segítséget nemcsak lakberendezőktől, magazinoktól, de kivitelezőktől, vagy a Király Házak csapatától is, hiszen bevált anyagokkal és megoldásokkal is segítjük megrendelőinket abban, hogy minél otthonosabb legyen az ingatlan.

 

A következő lépés

Ha szívesen tudnál meg többet arról, mi a menete a könnyűszerkezetes építkezésnek, kíváncsi vagy mennyi idő alatt, milyen árban kell gondolkozni keress bennünket! Ha pedig percek alatt szeretnél személyre szabott mintaház tervet és árkalkulációt nézni, keresd fel 3D tervezőfelületünket, ahol saját maga készítheted el új otthonod tervét!

 

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top