Tervezze meg saját házát

Hogyan csökkentsd a hőséget az otthonodban?

2022-ben volt minden idők harmadik legforróbb nyara Magyarországon 1901 óta: az országos átlaghőmérséklet 38,2 °C volt. Sajnos az ilyen, és ehhez hasonló rekordokra évről-évre számítani lehet, mivel az éghajlat egyre szélsőségesebbé válik. 

A hatalmas hőség pedig nemcsak a közérzetre van rossz hatással (biztos emlékszel még, hogy tavaly mennyire pilledt voltál a meleg szobában), hanem a szervezetre is. 

Többek között ingadozik a vérnyomás, ami jelentősen megterheli a szívet, így pedig nő az infarktus és az ödéma képződés veszélye is. 

Fel kell tehát készítened az otthonodat arra, hogy hosszú távon ez csak még rosszabb lesz. 

 

7 egyszerű tipp, hogyan lehet hűvösebb az otthonod nyáron

Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, hogyan teheted kellemessé a lakásod belső hőmérsékletét. 

 

1. Sötétítő függönyök, árnyékolók és redőnyök

Léteznek olyan, úgynevezett black out függönyök, amelyek elnyelik az ablakból beáradó hőt, így sokkal kellemesebb hőmérséklet lesz a lakásban. Ráadásul télen bent tartják a meleget, hiszen a külső téli hideget szigetelik le. 

Ezenkívül érdemes redőnyöket, zsalugátereket is szerelni a nyílászárókra, amik nem engedik be a napfényt.

 

2. Háztető

Amennyiben tetőcsere előtt állsz, érdemes megfontolni, hogy világosabb színű cserepet vagy cserepeslemezt válassz. Ez ugyanis hatékonyabban visszaveri a napfényt, ezáltal a tető kevesebb hőt nyel el.

 

3. Energiatakarékos klíma használata

A mai, energiahatékony, inverteres klímák hűtésre, és fűtésre is alkalmasak. A hűtést az úgynevezett SEER érték mutatja meg, a fűtést pedig a SCOP. Egész pontosan ezek az értékek az éves hűtési/fűtési igény és az áramfogyasztás hányadosát mutatják meg. 

Ha a SEER érték 6.1, akkor az azt jelenti, hogy a fogyasztáshoz, teljesítményhez képest 6x több hűtési teljesítményt képes leadni. A 4.1-es SCOP érték szerint pedig egy egységnyi áramból 4 egységnyi hőt képes leadni (például 300 W-os fogyasztás esetén 1230 W-os hőleadás). 

Nem lesz tehát égbekiáltóan nagy a számlád, ha energiatakarékos klímákat használsz, sőt alig látod majd a többletet. Ehhez persze az is szükséges, hogy a klímát ésszel kell használni: ha kint 36 fok van, bentre tökéletesen elegendő egy kellemes 25 fokos hőmérséklet. 

 

4. Nyisd ki a nyílászárókat

Amikor éjszaka lehűl a levegő, csinálj kereszthuzatot és nyisd ki az ablakokat, erkélyajtókat, hogy a friss levegő be tudjon áramolni. Reggel pedig, miután felébredtél, csukd be őket és húzd el a sötétítő függönyt.

 

5. Válassz könnyed anyagokat

Válassz könnyű és légáteresztő anyagokból készült ágyneműt, párnákat. Ez segít csökkenteni a testhőt, így éjszaka nyugodtabban tudsz aludni. 

 

6. Figyelj oda az elektronikai berendezésekre

Az ember nem is gondolná, hogy mennyivel megdobják a hőmérsékletet az olyan elektronikai eszközök, mint a PC, játékkonzol, tv, vagy akár épp a kenyérpirító. Jó ötlet, ha beszerzel egy olyan elosztót, amin van kapcsológomb, így egy egyszerű kattintással több eszközt is áramtalaníthatsz egyszerre. 

 

7. Teregetés

Ha szép az idő és lehetőséged van rá, inkább kint teregess, bent ugyanis, ahogyan a ruhák száradnak, úgy megnő a páratartalom és még melegebbnek érződik a levegő. 

 

A SIP panelek szerepe a lakás hűtésében 

A SIP (Struktúrális Izolációs Panel) panelek kiváló energiahatékonyságot biztosítanak az épületeknek, és számos módon járulnak hozzá az energiafogyasztás csökkentéséhez.

 

Nagy hőszigetelési érték

A SIP panelekben található EPS (Expandált Polisztirol) vagy a PUR (Poliuretán) hab rétegek a panelekben remek hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez segít megakadályozni a hő átjutását az épület belsejébe és kívülre, így csökkenti a téli hőveszteséget, nyáron pedig kevesebb hő jut be. 

 

Hermetikus szerkezet

A SIP panelek szorosan illeszkednek egymáshoz, így minimalizálják a légáramlást az épületben. Mivek nincsenek rések vagy repedések, így megakadályozza a hideg vagy meleg levegő beáramlását az otthonodba. Ez pedig fontos tényező az energiahatékonyság szempontjából, hiszen a légáramlás hőveszteséget okozhat, és növeli a fűtési, illetve hűtési költségeket.

 

Kevesebb hőhíd

A hagyományos építési módszerekben gyakran alakulnak ki hőhidak, amelyek olyan területek, ahol a hő könnyebben átjut az épületen keresztül. A SIP panelek esetében viszont sokkal kisebb a hőhidak kialakulásának esélye, mivel folytonos és szilárd szerkezetet alkotnak.

 

Kevésbé energiaigényes klíma- és fűtőrendszer

A jó hőszigetelésnek és a hermetikus szerkezetnek köszönhetően az épületben sokkal kellemesebb lesz a benti hőmérséklet, ráadásul csökken a klíma- vagy fűtőrendszerek energiaigénye. Ez hosszú távon pedig jelentős energiamegtakarítást jelent.

 

Munkatársaink mind a megfelelő anyagokban, mind a különleges hőszigetelési megoldásokkal kapcsolatban szívesen állnak rendelkezésre: https://kiralyhazak.hu/kapcsolat/Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top