Tervezze meg saját házát

A HoHo Wien projekt

Fa szerkezettel nem csak családi házakat, szauna házakat lehet építeni, hanem akár egy 84 méter magas, 24 emeletes irodaházat is. Bemutatjuk a világ egyik legmagasabb faépületét a bécsi HoHo Tower-t.

A vízió

Az ember, aki kitalál valamit, csak egy bolond addig, amíg meg nem valósítja az ötletét. – Mark Twain

Két cél lebegett a HoHo Wien projekt megálmodóinak szeme előtt: faépületet szeretnének építeni és ez egy rendhagyó épület formájában kell megszülessen. Ami ezután következett példaértékű. Modern megközelítéssel összefogott egy kozmopolita befektető, egy bátor projektfejlesztő, egy jól megválasztott, elszánt csapat és persze maga a város. Már a több hónapos felkészülés korai szakaszában bevonták a hatóságokat és elkezdték a világ legmagasabb faépületének megvalósítását.

Az épület – a fa újragondolása

A szerkezet kb. 76% -a fából készült, amely hangulatos és természetes építőanyag. A Hoho Wien szállodáknak, apartmanoknak, étteremnek, wellness-központnak és irodáknak ad otthont. Bruttó területe 25.000 m², amely 3.920 m² -es alapra épült. 24 emelete  84 méter magasra nyúlik. Számos előnnyel jár a fa alkalmazása: bár kis súlyú, óriási teherbíró képességgel rendelkezik, ugyanakkor stabil és rugalmas, sokoldalú felhasználást kínál és előnyös klímát biztosít.

Érdekesség: Egy négy centiméter hosszú fenyő-kocka négy tonna súlyt képes hordozni. Így a fa erősebb, mint a beton!

Mindezen elképesztő tények ellenére sokáig úgy tűnt, mintha a fát, mint építőanyagot elfelejtették volna az utóbbi években. A HoHo Vienna építkezésének alapját a „természet kezébe” helyezi, bízva a fa természetesen kiemelkedő tulajdonságaiban. A SIP panel (HÉT Tábla) technológia lehetőséget nyújt a fa felhasználására kulcsfontosságú elemként – a családi házak mellett – a sokemeletes épületek építésében.

Alternatíva beton és tégla helyett

A Kerbler Csoport szlogeneje a fa újragondolása. A fejlesztési szakaszban az összes érintett fél egy célt tartott szem előtt, nevezetesen annak bemutatása, mit lehet tenni a fával, és a HoHo Wien létrehozását, mint a modern kor és faépítés kirakattermékét. Günter Kerblernek kb. 60 millió eurót kellett befektetnie ebbe a kiállítási projektbe. A fa felhasználása nyolcvan méter magasságra történő építéshez mérnöki feladat, és rendkívül pontos tervezést igényel. Alig van olyan toronyépület, amely elsősorban fából készült. A HoHo Wien úttörő épület – remélve – , példát mutat, amelyet világszerte sokan mások is követni fognak.

A HoHo Wien öt épületből áll, ezek hat és huszonnégy emelettel rendelkeznek, alatt mélygarázzsal. A szándékosan egyszerűen tartott építési rendszer egyesíti a piacon már elérhető rendszereket, garantálva ezzel a hatékony, rendkívül rugalmas és biztonságos hibrid építési épületet, amely figyelemre méltó fokú fenntarthatóságot kínál. Mindegyik anyagot oly módon használják, hogy a különféle követelmények legjobban teljesüljenek. Az innovatív fatechnológiának köszönhetően az épület földszintjétől felfelé kb. 75% -a fából készül; a mag szilárd vasbetonból készül, amelyhez a fatartó szerkezet rögzítve van.

A tömörfa falak minden egyes elemére nedvesség- és tűzgátlót alkalmaznak, mielőtt elhagyták a gyárat, hogy megvédjék az időjárástól. A HoHo Wien projekt egyik nagy erőssége, hogy már a gyárban több épület alkatrészt előre le tudnak gyártani – ahogy Magyarországon cégünk a HÉT Táblát szintén előre gyártják. Így helyszínen nagyrészt már az összeszerelési munkák várnak a kivitelezőre, amely emeletenként másfél hetet vettek igénybe. A szándékosan „egyszerűnek” tartott HoHo Wien projekt során négy előregyártott épületelemet használtak fel: tartókat, gerendákat, mennyezeti paneleket és homlokzati elemeket.

Környezettudatosság

Felmerülhet a gondolat, miszerint egy ekkora épület fából megépíteni mennyire környezetkárosító, esetleg nem-e veszélyezteti a faanyagkészleteinket – főleg mivel egy fellendülőben lévő technológia alkalmazásáról van szó. A válasz egyszerű: csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából készülnek panelek, amelyek helyére azonnal megtörténik az újtelepítés. Érdekesség: az egész Hoho Wien projekthez felhasznált fa mennyisége számítások szerint 1 óra 17 perc alatt növekszik vissza Ausztriában. Elképesztő, másodperceként 1 köbméter fa nő az említett erdőkben. Nem a világon, hanem csak a szomszédos Ausztriában!

Jövőkép

A HoHo Wien projekt megmutatja, hogy a modern építőipar reneszánszát éli. A fa újra felfedezésével nemcsak környezetbarát ecoházak építhetőek, hanem nyugodtan gondolhatunk a SIP panelre nagyobb projektek esetében is. Magyarországon is egyre elterjedtebbek az ecoházak, hiszen a téglaépítéshez hasonlítva rendkívül gyorsan elkészül, nem jár fölösleges hulladékkal és megfelel az egyre szigorodó építészeti előírásoknak.

További információk a SIP panel technológiáról ide kattintva érhető el. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén.

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top