Tervezze meg saját házát

Ecoházak: páratechnika a légtömör épületben, penészesedés ellen

Izgalmas témát feszeget a Viasat3 csatorna Trendközelben című műsora, melyben szó esik például az ecoházak páratechnikai tervezéséről is. Szeretne többet megtudni ennek fontosságáról? Egy SIP panel szerkezetű otthonban gondolkodik, vagy csupán most ismerkedik annak zseniális sajátosságaival? Bármelyik is legyen igaz, cikkünkben megtalálja a hasznos tudnivalókat.

Mik azok az ecoházak?

A könnyűszerkezetes eco létesítmények a korszerű építési irányzatok egyik legnépszerűbb fajtájává váltak szerte a világon. A műfaj egyik kimagasló, magyarországi képviselője a HÉT Tábla (vagy más néven: SIP panel) technológia, mely során egy különleges, előre gyártott építőelemből készítik el leendő házunkat. A két oldalról OSB3 lappal borított, káros anyagoktól mentes hőszigetelt építési tábla (HÉT) belsejét, ugyanis egy égéskésleltető anyaggal kezelt polisztirol hőszigetelő hab képzi. Lenyűgözően rövid építési idejük révén, sokan gyorsházaknak is becézik őket. Ám ez mellett kiváló hőszigetelési tulajdonságaikról, környezetbarátságukról és az alacsony energiaigényükről híresek.

De vajon, hogyan is válnak igazán fenntarthatóvá ezek a modern, gazdaságos konstrukciók?

Nos, többek között a kiváló légtömörségük miatt.

A légtömör épületek előnyei

A HÉT Tábla technológia esetében otthonunk garantáltan légtömörré válik (avagy nem valósul meg automatikus levegőáramlás). De vajon mi hasznunk származhat ebből?

Kisebb fűtési költség: az épületben lévő levegő nem távozik el, ez által a hő sem képes a szerkezeten keresztül kiszivárogni, ingatlanunk nehezebben hűl le.
Biztonság: elkerüljük vele az olyan jellegű épületfizikai problémákat, mint amilyet például a lecsapódó pára szigetelés és szerkezet rongáló hatása okozna.
Komfort: különböző módszerek segítségével a belső levegő minőségéről és tisztaságáról saját magunk gondoskodhatunk.

Így válik otthonunk garantáltan huzatmentessé

Falak

A SIP panel rendszer telepítésének velejárója a speciális ellenőrzéseken átesett, minőségi pára áteresztő és párazáró fóliák alkalmazása, melyek garantáltan kiállják az idő próbáját.

Tető

Azonban a tető esetében, a párazárás már hővisszaverő tulajdonságokkal felruházva történik. Ez által a tetőszerkezetben elhelyezett alumínium hővisszaverő fólia nem csupán a párazárásról, de még az épületből távozni készülő hőmennyiség megtartásáról is hatékonyan gondoskodik. Alkalmazása révén a fóliára ráverődő hősugarak tehát nem képesek ki jutni a környezetbe. Ezzel jelentős mértékben csökken otthonunk fenntartási költsége a fűtési szezon során.

Nyílászárók

Az eco házak nyílászárói terén 3 rétegű üvegezéssel ellátott műanyagablakokat célszerű használnunk. Egyrészt azért, mert 2018-óta, az új építésű házak esetében csupán az olyan ablakok beépítése engedélyezett, melyeknek hőátbocsájtási tényezője legfeljebb 1,15 W/m2K. Ezáltal a 2 rétegű üvegezésnél már könnyedén problémákba ütközhetünk. Másrészt, kizárólag mellettük érhető el a kívánt légtömörség fenntartása, melyet a HÉT Tábla épület szerkezete biztosít. Amennyiben a páratechnikáról nem gondoskodnánk ilyen alaposan, akkor a későbbiekben penészedés léphet fel a házban.

Mire van még indokolt szükségünk egy légtömör épületben?

Az alaposan átgondolt légtechnikára. Az eco, valamint passzívházak elengedhetetlen, ám hűséges és megbízható társai tehát a különböző, színvonalas szellőztető rendszerek. Ezek elsődleges célja az elhasznált levegő friss levegőre történő cseréje. Ilyenek például a méltán népszerű hővisszanyerős szerkezetek, melyek nem csupán a páramentes, antibakteriális levegőről gondoskodhatnak, hanem az eco építmények stílusához illően az energiaigényünk alacsonyan tartásáról is. De valójában igény szerint, a legegyszerűbb mechanikus struktúrától kezdve, egészen a csúcs-modern, hangtalan, akár telefonos applikáción keresztül is vezérelhető szellőztető rendszerekig válogathatunk kedvünkre.

Tekintse meg mintaházainkat az alábbi linken: Mintaházak 93-340 nm között, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top