Tervezze meg saját házát

A könnyűszerkezetes házak előnyei és hátrányai

Rengetegen vágynak egy új, komfortos otthonra, a leendő háztulajdonosok fejében pedig számtalan kérdés keringhet. Könnyűszerkezetes ház legyen vagy tégla? Mennyi idő alatt készül el? Mennyibe fog kerülni? Mekkora lesz a rezsiköltség? Mennyire lesz időtálló? A sort természetesen még folytathatnánk.

A cikkünkben most egy olyan típust mutatunk be, amivel kapcsolatban mindenkinek van véleménye, viszont egyúttal nagyon sok tévhit kering körülötte: a könnyűszerkezetes házat.

Nézzük is meg először az előnyeit, hiszen van neki bőven.

 

A könnyűszerkezetes házak előnyei

A technológia, hazánkban, nagyjából a 2000-es évek elején robbant be a köztudatba. Már akkor is voltak, akik ellenezték; a másik oldalon pedig épp ellenkezőleg: imádták, hogy a ház gyorsan, ráadásul költséghatékonyan elkészül.

 

#1 Gyorsan felépül

A mai világban egy vásárlónak három kritériuma van: olcsó legyen, gyorsan felépüljön, és mellette minőségi is legyen. Szokás azt mondani, hogy egész egyszerűen nem létezik olyan, hogy mind a három egyszerre teljesüljön, a könnyűszerkezetes ház azonban (relatíve) üdítő kivétel.

Habár költségek tekintetében manapság közelíti a téglaépítésű házakat, azonban a gyorsaság és a minőség mindenekelőtt fontos szempont – kiváltképp a SIP panel technológia esetén.

A SIP panel kifejezés az angol „structural insulated panels” szavakből áll, amit magyarra „hőszigetelt építési tábla”-ként fordítottunk. Emiatt a cikkben felváltva használjuk a SIP panel és a HÉT tábla kifejezéseket.

Az viszont tagadhatatlan, hogy a könnyűszerkezetes házak legkiemelkedőbb jellemzői közé tartoznak a szélsebes, lendületes munkafolyamatok. Akár a helyszínen, akár egy üzemben készülnek a fakeretek, garantált a versenyelőny – ezért is hívják a könnyűszerkezetes házakat másnéven gyorsházaknak.

Ráadásul a tégla házakkal szemben, itt nincs kötési idő. Rohanó világunkban, ennek igazán nagy hasznát vehetjük, pláne, hogy az időjárási körülmények sem befolyásolják az építkezés menetét.

Általánosságban elmondható, hogy egy könnyűszerkezetes ház építése 4-6 hónapot vesz igénybe.

 

#2 Nagyobb alapterület, mint a téglaépítésű házak esetében

A falvastagság adott esetben 20-40%-kal is kisebb lehet, mint a téglaépítésű házak esetén. Főképp igaz ez azokra a gyorsházakra, amelyek SIP panelekből épülnek fel. Habár a technológiát kicsit részletesebben lejjebb is kifejtjük, annyit érdemes tudni, hogy egy HÉT tábla 17 cm-es vastagságú, amelyre elegendő egy 10 cm-es EPS szigetelés.

 

 

#3 Csökkentett rezsiköltségek

Nagyon lényeges szempont, hogy mennyi pénzbe kerül a rezsi, és mekkora összeg marad a zsebünkben hosszú távon?

Bár erre képtelenség egzakt választ adni, hiszen számtalan dolog függvényében változhat egy ház végső specifikációja, a könnyűszerkezetes házakról bátran elmondható, hogy meglepően alacsony a fenntartási költségük.

A fa, már önmagában is kedvezőbb hőtartó tulajdonságokkal rendelkezik, mint például az acél. Esetében a lakótérben lévő belső hőre, nincs annyira negatív hatással a hirtelen hőmérséklet-ingadozás, mint a beton szerkezetekre (hőtartó tulajdonságai tehát kedvezőbbek).

A nagyszerű, produktív szigetelési képességhez az is hozzátartozik, hogy a favázas szerkezetek rendszerint több helyet biztosítanak a szigetelő anyagok elhelyezésére, mint egy téglaépület (mely általában: tégla-betonkoszorú-hungarocell lap felépítésű).

Végezetül fontos megemlíteni, hogy a faanyagok könnyed megmunkálhatóságából kifolyólag, az építkezés során felhasznált energia is alacsonyabb mértékű lesz.

 

#4 A könnyűszerkezetes ház tartós megoldás

A jól megtervezett és kivitelezett könnyűszerkezetes házak kitűnő szerkezeti stabilitást biztosítanak. Ráadásul, ahogy feljebb is írtuk, a 2000-es években épült a legtöbb, ilyen típusú ház, és a közhiedelemmel ellentétben nem „dőltek össze” és nem „fújta el őket a szél”.

Még mindig állnak, stabilak, és köszönik szépen, nagyon is jól vannak.

 

#5 A gyorsházakkal jól kalkulálhatóak költségek

Kis odafigyeléssel a könnyűszerkezetes konstrukciók esetén sokkal könnyebben tervezhető a logisztika.

Letisztultabban működhet ugyanis pontos anyagszükséglet meghatározása, sőt könnyebben is pótolható egy hibás számítás következtében. Mindezek által az építkezésen keletkező hulladék és felesleg a minimálisra csökkenthető, amivel jelentős összegek spórolhatóak meg.

 

 

A könnyűszerkezetes házak hátrányai

Miután górcső alá vettük az előnyöket, nézzük meg a hátrányokat is. Habár, olvasva a pontokat feltűnhet, hogy ezek talán nem is hátrányok, mindinkább tévhitek. Ráadásul a HÉT paneles könnyűszerkezetes házak egy evolúciós ugrást jelentenek, és hagyományos gyorsházakhoz képest.

 

#1 Kevésbé hő- és hangszigetelt

A hagyományos értelemben vett (nem SIP panelből készült) gyorsházak előbb hűlnek ki, és előbb melegednek fel, mint a tégla épületek. Ráadásul a nem elégséges hőszigetelés mellett a hangszigetelés is más, mint adott esetben egy tégla épület esetén.

Azonban a SIP panelből készült könnyűszerkezetes házak kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy megfelelően kivitelezett épület, külső EPS szigeteléssel 0,10 W/m²K U-értékű is lehet.

 

#2 Kongó falak

Szintén a hagyományos könnyűszerkezetes ház esetében gyakori a „kongó fal” problematikája. Ez leginkább abból fakad, ha a kivetelzésből fakadóan a szigetelés nem elegendő mértékű és nem tölti ki a teret.

A SIP panelek belsejében azonban EPS szigetelőanyag van, ami teljes egészében kitölti a teret, meggátolva a könnyűszerkezetes házaknál tapasztalható gyakori hangot.

 

#3 A gondatlan kivitelezésben sok a hibalehetőség

Sajnos vannak olyan kivitelezők a piacon, akik egész egyszerűen nem rendelkeznek elegendő szakértelemmel egy ilyen projekt kivitelezéséhez. Sajnos ebből fakadóan rengeteg hibalehetőség van:

  • penészedés,
  • megereszkedő mennyezet,
  • beázó tető,
  • rossz hőtartó képesség csak hogy néhányat említsünk.

Épp ezért kell komoly referenciákkal rendelkező kivitelezőt választani.

 

#4 Könnyen leéghetnek

Gyakori tévhit, hogy a fa alapanyag miatt azt hiszik, a gyorsházak könnyen leégnek. Habár a gondatlan kivetelezésből fakadóan valóban előfordulhatnak kirívó esetek, azt azonban tudni kell, hogy normál esetben az ilyen építkezéseken minden létfontosságú anyag jelentős mértékig kezelve van különböző impregnáló, tűzgátló, penész és gombaölő szerekkel.

Az ilyesfajta kockázati értékek, tehát valójában nem feltétlenül magasabbak, mint egy tégla ház tekintetében.

 

Gyorsház SIP panelekből

A SIP (panel) a Structured Insulated Panel rövidítés, lefordítva kb. szigetelt szerkezeti panelt jelent.

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb építőanyaga, a SIP panel – Magyarországon inkább HÉT tábla (Hőszigetelt Építési Tábla) néven ismert – mely egy innovatív struktúra a hagyományos könnyűszerkezetes építési módozatok leváltására. Sikere napjainkra már elsöprő, szerte az egész világon.

Előnyeit tekintve, közel mindenben megegyezik a hagyományos faváz-rendszeres szerkezetekkel, amiben pedig nem, abban rendszerint sokkal kiválóbb teljesítményre képes (pl. fenntarthatóság, gyorsaság, hő és hangszigetelő tulajdonságok).

 

Hogyan néz ki a SIP panel?

Két darab OSB lap között egy ESP szigetelő tábla helyezkedik el. Ez a mixtúra jelent 1 panelt, a házakat pedig ezekből az előregyártott modulokból szerelik össze, körülbelül mint a LEGO-t.

Épp ez adja a könnyűszerkezetes, HÉT táblából készült házak lényegét: gyorsan felépülnek, azonban ennek ellenére nem sablonosak. A 3D CAD-tervező szoftverekkel jószerével bármilyen elképzelés megvalósítható.

Tipp: amennyiben szívesen olvasnál még a SIP panel technológiáról, kattints a linkre és olvasd el a részletes cikkünket.

 

A gyorsház lehet az építkezés jövője?

A munkaerőhiánnyal sújtott területeken vitathatatlanul a házépítés jelene, és jövője is egyben. Sokkal kevesebb alkalmazottat, szűkebb szakemberi gárdát, csekélyebb mennyiségű mesterembert kell a helyszínre hívni.

Az építkezési mód ráadásul orvosolhatja az országban egyre inkább égető szakember hiányt is.

Ha további kérdéseid lennének a könnyűszerkezet házak építkezésével és a SIP panel technológiával kapcsolatban, keress meg minket bátran, a kapcsolat menüpont alatt.

Ha pedig megnéznéd, hogyan készülnek az ECO házaink, ajánljuk figyelmedbe az alábbi videót:

https://www.youtube.com/watch?v=dT9ETBVXt2g

 

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top