Tervezze meg saját házát

A hőszigetelt építési tábla történelmi háttére

Az eljárást a 30-as években dolgozta ki egy amerikai szakember, Frank Lloyd Wright építész. Elsőként az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Ausztráliában és napjainkban Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Romániánan, Szlovákiában, Németországban azaz Európa-szerte terjedt el. A Hőszigetelt Építési Tábla koncepciója 1935-ben kezdődött a Forest Products Laboratory-ban (FPL) Madisonban, Wisconsinben.

Az FPL 1910-es megnyitása óta tudományos, kutatási tevékenységet folytatott a fa, a faipari termékek és azok kereskedelmi felhasználása terén.

Az FPL a Hőszigetelt Építési Táblákból épült vizsgálati otthonokat, több mint 30 évig folyamatosan figyelemmel kísértek és az eredmények alapján az FPL mérnökei tovább kísérleteztek anyagok fejlesztésével és új anyagokkal.

Az 1930-as és 1940-es években Frank Lloyd Wright híres építészete révén épültek megfizethető házak.

A Hőszigetelt Építési Tábla technológiájában jelentős lépést jelentett, amikor Wright diákja, Alden B. Dow 1952-ben létrehozta az első habszivacsos Hőszigetelt Építési Táblát.

frank lloyd wright aden b dow kiralyhazak

Frank Lloyd Wright és Aden B. Dow

kiralyhazak midland het tabla

Az 1952 után Midland-ben épült házakat még a mai napig használják, és ez a Hőszigetelt Építési Tábla hosszú élettartamának bizonyítéka.   Az 1960-as években jelentek meg a merev habszigetelő termékek,  az 1980-as évek orientált szálas tábla (OSB) megjelenésével, pedig egy tervezett szerkezeti panel került kidolgozásra, amely a mai napig ismertté vált Hőszigetelt Építési Tábla előállítását eredményezte.

Segítse ismerőseit a tudatosabb döNtésben és Ossza meg Ön is az ECOHÁZAKat
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll to Top