Energocell – hőszigetelő üveghab

Energocell – hőszigetelő üveghab

energocell partner királyházak

Mit kell tudni az üveghabról?

• Könnyű és zárt cellaszerkezetű hőszigetelő anyag

• Állaga a bazaltzúzalékhoz hasonítható

• Széleskörűen alkalmazható az építőiparban

• Kapillaritás megszakítására és

• Ágyazatépítésre használt kőzetszármazékok részbeni kiváltására alkalmas

• Ökológiai mérlege több mint kiegyenlített

 

Hol használják az Energocell-t?

Energocell bemutató videó

Energocell tulajdonságok

HŐSZIGETELŐ

A pórusaiba zárt nagy mennyiségű levegő kiváló hőszigetelést biztosít. Kitűnő tulajdonságai révén előkelő helyet foglal el a hőszigetelő anyagok között.

NYOMÁSÁLLÓ

A 150-175 kg/m3 halmazsűrűségű Energocell® üveghab granulátum saját E2 teherbírási modulusa 40-50 MPa 1,4-es tömörítésnél. Teherhordó hőszigetelésként alkalmazható.

HŐSZIGETELŐ

Tömörítést követően forma- és mérettartó, nem zsugorodik. Megfelelő szilárdságának köszönhetően hosszú távú terhelés esetén sem deformálódik.

STATIKAI STABILITÁST JAVÍTÓ

Alkalmazásával a gyenge teherbírású talajok terhelhetősége is megnövelhető. Ezért ágyazatok építése során terheléstől függően részben vagy teljesen kiválthatóvá válnak az ágyazati kőanyagok.

KÖNNYŰ

Halmazsűrűsége csak 150-175 kg/m³, ami rendkívül könnyű használatot tesz lehetővé. Összehasonlításként a kőzetszármazékok és a betontörmelék kb. 8-15-ször nehezebbek az üveghabnál.

ANYAGÁBAN PÁRAZÁRÓ

Az Energocell® üveghab zárt cellaszerkezetének köszönhetően hosszú időn át megőrzi hőszigetelő képességét.

KAPILLARITÁST MEGTÖRŐ HATÁSÚ

A szemcsenagyság megoszlása és a finom anyagi részecskék hiánya biztosítják a kapillaritást megtörő hatást. Mivel zárt cellákból áll, nem nedvesedik át, nem duzzad meg.

FAGYÁLLÓ

Az Energocell® üveghab fagyállósága kiváló. Egyszerűen beépíthető, könnyen kezelhető és zárt cellaszerkezetének köszönhetően nem veszi fel a nedvességet.

NEM ÉGHETŐ

Az Energocell® üveghab tűzzel szemben ellenálló. Tűzvédelmi osztályba sorolása: A1

KÁRTEVŐKKEL SZEMBEN ELLENÁLLÓ

Az Energocell® üveghabban a rágcsálók, a rovarok nem telepszenek meg, és egyáltalán nem károsítják. Továbbá nem képez számukra fészkelési, szaporodási közeget.

HANGSZIGETELŐ

Az Energocell® üveghab kiváló hangszigetelő, ezért előszeretettel alkalmazzák zajvédő falak és gabionok építésében.

IDŐ- ÉS KÖLTSÉGTAKARÉKOS

Építési időt takarít meg, mert a beépített granulátum egy rétegben váltja ki a kavicsot és a hőszigetelő anyagot. Ez kevesebb munkafolyamattal jár, és csökken az alapozási költség.

KÖRNYEZETBARÁT

Nem tartalmaz mérgező anyagokat. Az alapanyagként használt üveghulladék kitűnő energiaegyensúlyt teremt az újrahasznosítás révén. Élő szervezetekre nézve veszélytelen.

INERT

Nem megy át fizikai, kémiai vagy biológiai átalakuláson. Szerves oldószereknek, savaknak jellemzően ellenáll, és nem öregedik.

Energocell kiemelt tulajdonságok

TEHERBÍRÁS

A laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok során az üveghab granulátumra (150-175 kg/m3) jellemző E2 saját teherbírási modulusra E2=40-50 MPa értéket határoztunk meg 1,4-es tömörítési arány alkalmazásával. Ipari padlónál történő alkalmazás esetén az üveghabrétegen mért E2 érték javítható, amennyiben alatta vagy felette nagyobb teherbírású ágyazati réteg kerül beépítésre. Az Energocell® üveghab granulátummal akár extrém teherbírású ipari padló is hőszigetelhető.
Saját teherbírás [MPa] (150-175 kg/m3) E2 = 40-50 MPa

HŐSZIGETELŐKÉPESSÉG

Az Energocell® üveghab granulátum hővezetési tényezője 1:1,3-as tömörítéssel 0,086 W/mK, így az épületek alatti 30 cm-es ajánlott rétegvastagság már megfelel az új energetikai elvárásoknak. Passzívházaknál méretezéstől függően 40-50 cm az ajánlott tömörített rétegvastagság.
Hővezetési tényező λ ≤ 0,086 W/mK

VÍZFELVÉTEL, FAGYÁLLÓSÁG

Az Energocell® üveghab granulátum vízfelvétele alacsony. Ez az anyag zárt cellaszerkezetéből adódik, ezáltal az anyag fagyállónak minősül.
Vízfelvétel [%] (tömegszázalék) ≤ 10,0% (m/m)
Vízfelvétel [%] (térfogatszázalék) ≤ 3,5% (v/v)
Fagyállóság F1

Szigorodó hőtechnikai előírások

AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁRÓL SZÓLÓ 2010/31/EU IRÁNYELV

2018-tól minden új közintézménynek, majd 2020-tól valamennyi egyéb új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. 2018-tól a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet alapján minden új épület talajon fekvő padlója hőátbocsátási tényezőjének az U=0,3 W/m2K értéknek kell megfelelnie.

Az Energocell® üveghab alkalmazhatósága

Az Energocell® üveghab granulátum felhasználhatósága igen széleskörű.
Alkalmazható magasépítésben, alapozásoknál, felújításoknál, valamint dekorációs és térelválasztási célokra is.

 

Kérjen időpontot személyes tájékoztatásra!

 

SZÁLLÍTÁS

MAN nyerges szerelvény 80 m3-es raktérfogatú
Zaslaw hátrafelé billentős (billencs) félpótkocsi

A szerelvény legfontosabb paraméterei:

• hosszúság: 15,5 m
• szélesség: 2,5 m
• magasság: 4 m

MAN nyerges szerelvény 90 m3-es raktérfogatú Schmitz mozgópadlós (walking floor) félpótkocsi

A szerelvény legfontosabb paraméterei:

• hosszúság: 16,5 m
• szélesség: 2,5 m
• magasság: 4 m

Oldalról is rakodható, raklapos áru szállítására alkalmas

KISZERELÉS

ÖMLESZTETT

ÜRÍTŐCSONKOS BIG-BAG

Big Bag zsákos kiszerelés esetében lehetőség van 1 m3-es és 3 m3-es zsákban történő szállításra.
20 db 3 m3-es Big Bag zsák tölt ki egy teljes (13,5-13,6 m hosszúság; 2,45 m szélesség; min. 2,8 m belmagasság) nyerges járműszerelvényt, tehát 60 m3 szállítható egyszerre.
Az 1 m3-es Big Bag zsák esetében 44 db zsák tölt ki egy nyerges járműszerelvényt.
Az 1 m3-es kiszerelés esetében raklap nélkül, viszont a 3 m3-es kiszerelés esetében raklappal együtt történik az értékesítés, mivel enélkül csak felülről rakodható be a járműszerelvénybe az anyag, így a lerakodás is csak felülről kivitelezhető.

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

Csak akkor garantálható az üveghab tartóssága, ha a beépítést szakszerűen, a jelen útmutató szerint végzi el.
Az üveghab granulátum elterítése közben por képződhet a levegőben, ezért a belélegzés megelőzése érdekében a munkafolyamat során viseljen pormaszkot.

TALAJELŐKÉSZÍTÉS

• Talajvízben, talajvíz feletti közvetlen kapilláris zónában, és víznyomással terhelt rétegben az Energocell® üveghab granulátum nem alkalmazható!
• A terveknek megfelelően a munkagödör elkészítése.
• Gépészeti kiállások elhelyezése

GEOTEXTÍLIA LETERÍTÉSE

• Minimum 200g/m2-es geotextília elhelyezése javasolt minimum 20 cm-es átfedéssel, valamint − az esetleges visszahajtás miatt − az üveghab granulátum épületen való túlnyúlásának megfelelő „túlengedéssel” (pl. járda vagy térkő alatti finomfrakció elválasztása miatt).
• A geotextília leterítése után következik a dréncsövezés.

ENERGOCELL® ÜVEGHAB GRANULÁTUM ELTERÍTÉSE

• A kiszállítás módjának megfelelően az anyag elterítése történhet big-bag zsákból vagy ömlesztve, homlokrakodó géppel.
• A megfelelő tömörítés érdekében javasolt maximum 20 cm-es rétegenként elteríteni a granulátumot. Majd ennek tömörítése után, a végső tömörítendő rétegvastagság eléréséig ezt ismételni kell.

…ÉS ELEGYENGETÉSE

A megfelelő felület elérése érdekében a granulátumot el kell egyengetni. Az elegyengetést legegyszerűbben gereblyével lehet kivitelezni.
Nagy felületek esetén, pl. csarnokoknál gumitalpas homlokrakodóval is elvégezhető a munkafolyamat.
A vízszintesség elérése érdekében szintező műszer alkalmazása javasolt.

TÖMÖRÍTÉS

Az Energocell® üveghab granulátum tömörítése történhet lapvibrátorral (50–100 kg) vagy hengerrel (nagyobb felületeken). A tömörítést az elterítésnél leírtak alapján, a végső rétegvastagságnak megfelelően, több rétegben végezzük. A tömörítés ajánlott aránya 1:1,3-1,4

ELVÁLASZTÓ RÉTEG LETERÍTÉSE ÉS BETONOZÁS

A tömörített Energocell® üveghab granulátum réteg felületére betonozás előtt kb. 20 cm-es átfedésekkel polietilén elválasztó fóliát kell teríteni a „cementtej” felfogása végett. Majd erre a rétegre kerülhet a terveknek megfelelő szerelőbeton

MEGJEGYZÉS

Az üveghab granulátum réteg bedolgozása közvetlenül a betonozás előtt történjen. A tömörített felületen gumilánctalpas munkagéppel alkalomszerűen lehet közlekedni. Rendszeres, vagy más típusú forgalom esetén a felületet védeni kell!

Megrendeléssel kapcsolatban forduljon hozzánk: